Macron pozvao Haririja u Francusku

Macron je razgovarao s Mohammadom bin Salmanom i Saadom Haririjem (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je libanskog premijera Saada Haririja i njegovu porodicu u Francusku, saopćilo je francusko Predsjedništvo. 

“Nakon razgovora sa saudijskim krunskim princom Mohammadom bin Salmanom i libanskim premijerom Saadom Haririjem predsjednik je pozvao Haririja i njegovu porodicu u Francusku”, navodi se u saopćenju Elizejske palače. 

Macron je kasnije u srijedu naglasio da njegov prijedlog libanskom čelniku nije ponuda za politički azil.

“Ne, nimalo”, odgovorio je Macron novinarima u Bonnu kad su ga pitali je li riječ o azilu. 

“Nadam se da će Liban biti stabilan, a da će političke odluke biti u skladu s institucionalnim poretkom”, dodao je francuski predsjednik. 

“Potreban nam je snažan Liban i poštivanje njegovog teritorijalnog integriteta. Potrebni su nam čelnici koji imaju slobodu donositi svoje odluke i slobodno govoriti”, zaključio je Macron.

Hariri poručio da je slobodan

Hariri i njegova porodica stići će u Francusku “sljedećih dana”, navodi Reuters, pozivajući se na izvor iz Elizejske palače. 

Hariri je podnio ostavku na mjesto premijera Libana prije 11 dana u obraćanju u videosnimku emitovanom iz Saudijske Arabije. 

Libanski predsjednik Michel Aoun odbio je prihvatiti njegovu ostavku, a ranije u srijedu rekao je da saudijske vlasti drže Haririja u pritvoru.

U prvom televizijskom intervjuu otkad je podnio ostavku Hariri je u nedjelju rekao da je slobodan i poručio da će se veoma brzo vratiti u Liban.

Izvor: Agencije