Trump neće posjetiti demilitariziranu zonu u Koreji

Uprkos nazivu, granica dvije Koreje vjerovatno je najmilitariziranija na svijetu (EPA)
Uprkos nazivu, granica dvije Koreje vjerovatno je najmilitariziranija na svijetu (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump neće posjetiti demilitariziranu zonu između Sjeverne i Južne Koreje na svom prvom putovanju u Aziju, koje počinje u petak.

Trump će posjetiti pet zemalja, saopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik ide u posjetu Seulu 7. i 8. novembra, u vrijeme zabrinutosti međunarodne zajednice zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje i zaoštravanja verbalnog rata Bijele kuće i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Predsjednik neće posjetiti demilitariziranu zonu, neće biti vremena”, rekao je jedan zvaničnik i naveo da će Trump boraviti u vojnoj bazi Humphreys, 90 kilometara južno od Seula, prenosi Beta.

Prema riječima tog zvaničnika, “nijedan američki predsjednik nije posjetio bazu Humphreys, i to će biti snažna poruka” o značaju te baze za saradnju vojski SAD-a i Južne Koreje.

‘Strašna zona’

Demilitarizirana zona, prema riječima nekadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, “jedno je od najstrašnijih mjesta na svijetu” i posjeta toj oblasti uvijek se tumači kao simbol snage veza Washingtona i Seula u odnosu na Pjongjang.

Uprkos nazivu, granica dvije Koreje vjerovatno je najmilitariziranija na svijetu.

Nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Seula taj pojas – širok četiri, a dug 248 kilometara – ispunjen je električnim ogradama, minskim poljima i protivtenkovskim zidovima.

Istaknuvši da je od kraja Korejskog rata “manjina” predsjednika SAD-a bila u demilitariziranoj zoni, zvaničnik je rekao da su tamo bili potpredsjednik Mike Pence i ministar odbrane James Mattis.

Međutim, od kako je Ronald Reagan bio u tom području 1983. godine, samo George Bush stariji nije posjetio demilitariziranu zonu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO