Operacija sirijskih pobunjenika i Turske u Idlibu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su sirijski pobunjenici uz podršku Ankare pokrenuli novu operaciju u pokrajini Idlib, većim dijelom pod nadzorom pripadnika nekadašnjeg ogranka Al-Kaide u Siriji.

“Poduzimamo nove mjere kako bi garantirali sigurnost Idliba. Danas se odvija ozbiljna operacija u Idlibu i bit će nastavljena”, kazao je Erdogan u televizijskom govoru.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je kazao da je operaciju vodila Slobodna vojska Sirije jer turska vojska “još nije” u Idlibu.

“Našoj braći koja su iz Halepa izbjegla u Idlib ne možemo kazati ‘ili ostanite ili umrite’. Mi smo u stanju da im pružimo ruku. Napravili smo taj korak i nastavit ćemo. Nikada nećemo dozvoliti da se duž naše granice sa Sirijom uspostavi teroristički koridor”, poručio je Erdogan.

Kurdski referendum

Pokrajina Idlib jedna je od četiri “zona smanjivanja napetosti” koje su u maju najavili međunarodni saveznici režima i pobunjenici, kako bi se uspostavilo primirje u različitim područjima Sirije.

Turski predsjednik je također kazao kako se “nelegitimnim referendumom na sjeveru Iraka (referendum o kurdskoj nezavisnosti) neće postići nikakav rezultat, te da jedino preostaje vratiti se na početnu tačku“, prenosi Anadolija.

“Otvoreno i jasno poručujem, ako budeš pravio korake na ovaj način nećeš dobiti nikakav rezultat. Jedino što ti preostaje je da se vratiš na početnu tačku. Ako se ne vratiš na početnu tačku, bit ćeš osuđen na samoću i izgubiti sve mogućnosti koje imaš u rukama”, rekao je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije