Britanija zapošljava hiljade radnika zbog Brexita

May kritikuju zato što se ne sprema dovoljno brzo za nepovoljni scenarij dogovora s EU-om (EPA)

Britanija zapošljava hiljade radnika kako bi se osigurao rad carine i drugih sistema u skladu sa zakonom, i to već prvog dana nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju, rekao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

“Osim pregovora u Briselu, ključno je da vodimo i domaće pripreme kako bismo bili spremni u trenutku kad napustimo EU”, kazao je glasnogovornik.

Theresu May kritikuju zbog toga što se ne sprema dovoljno brzo za scenarij u kojem neće doći do dogovora s Evropskom unijom.

Gotovo 3000 radnih mjesta stvoreno je za potrebe Brexita, a carinska služba te zemlje iduće godine zaposlit će između 3000 i 5000 ljudi.

Kolebanje Britanaca

Najnovije istraživanje javnog mnijenja, provedeno među više od 1400 odraslih Britanaca, pokazuje da 52 posto ispitanika podržava ostanak zemlje u sastavu EU-a, dok je 48 posto njih za izlazak iz tog bloka.

Višemjesečni složeni i neuspješni pregovori pokolebali su Britance i naveli ih da se zapitaju da nisu možda pogriješili kad su na referendumu u junu prošle godine glasali za napuštanje EU-a.

Izvor: Agencije