Potpredsjednik Katalonije: Nemamo opcija, proglasit ćemo republiku

Oriol Junqueras, Carles Puigdemont, Katalonija
Oriol Junqueras je naveo da govori samo u ime svoje stranke, ne u ime regionalne vlade Carlesa Puigdemonta (EPA)

Potpredsjednik Katalonije Oriol Junqueras izjavio je u srijedu da španjolske vlasti “nisu ostavile opcije” vlastima te regije nego da nastave s proglašenjem neovisnosti.

Junqeras je za agenciju AP rekao da će njegova stranka, koja je dio vladajuće separatističke koalicije, “raditi na izgradnji republike jer smatramo da postoji demokratski mandat za uspostavljanje takve republike”.

On je, međutim, kako se navodi, rekao da govori samo u ime svoje stranke – Republikanske ljevice Katalonije – a ne u ime regionalne vlade predsjednika Carlesa Puigdemonta.

Španjolska vlada “nam ne daje drugu opciju”, kaže Junqeras, kako prenosi Tanjug.

Kako agencija podsjeća, njegove izjave uslijedile su u vrijeme kada se u katalonskoj Vladi raspravlja o tome kako odgovoriti na plan španjolskih vlasti da je raspuste i tako preuzmu izravnu kontrolu nad regijom.

Puigdemont ne ide u Senat

Katalonski separatistički vođa Carles Puigdemont odbio je poziv da se u četvrtak obrati španjolskom Senatu u vezi svojeg plana da proglasi neovisnost Katalonije, rekao je glasnogovornik regionalne Vlade.

Ranije u srijedu njegovi pomoćnici kazali su da će on nazočiti sjednici Senata u Madridu.

No, njegov glasnogovornik rekao je kasnije da on to neće učiniti jer je španjolska vlada već objavila da će uvesti izravnu upravu nad tom autonomnom regijom kako bi blokirala pokušaj njezina odcjepljenja, prenosi Hina.

Senat, u kojem stranka premijera Mariana Rajoyja ima većinu, trebao bi se u petak izjasniti o odluci španjolske vlade koja znači pad katalonske vlade, kontrolu nad parlamentom, medijima i policijom.

Madrid je također najavio da u roku od šest mjeseci namjerava sazvati nove regionalne izbore.

Izvor: Agencije