Hiljade boraca ISIL-a vratilo se u svoje zemlje

ISIL je izgubio većinu teritorija 'kalifata' proglašenog u junu 2014. godine (EPA)
ISIL je izgubio većinu teritorija 'kalifata' proglašenog u junu 2014. godine (EPA)

Najmanje 5.600 pristalica oružane grupe Islamska država Irak i Levant vratilo se u svoje zemlje nakon poraza u Iraku i Siriji, navodi se u najnovijem izvještaju.

Centar Soufan, američki think-tank, kaže da su se pripadnici te grupe u posljednje dvije godine vratili u 33 države.

Među njima je polovina od blizu 850 ljudi koji su u Irak i Siriju otišli iz Velike Britanije.

Ostali bez ‘prijestolnice’

Povratnici, od kojih je većina u zatvoru ili im se izgubio trag, bit će idućih godina ozbiljna sigurnosna prijetnja, navodi se u izvještaju centra na čijem je čelu Ali Soufan, koji je bio glavni istražitelj američkog Federalnog istražnog biroa u praćenju Al-Kaidinih aktivnosti nakon napada 11. septembra 2001. godine.

ISIL je izgubio većinu teritorija “kalifata” proglašenog u junu 2014. godine, koji je privukao hiljade boraca širom svijeta.

Prošle sedmice je savez sirijskih Kurda i arapskih boraca koji podržava SAD preuzeo potpunu kontrolu nad Raqqom, de facto “prijestolnicom” grupe ISIL.

Prikupljeni podaci nakon pada administrativnih centara ISIL-a kao što je bila Raqqa pomogli su da se potvrdi identitet 19.000 od više od 40.000 pripadnika te grupe iz 110 zemalja, koliko se procjenjuje da je pristiglo u Irak i Siriju u namjeri da se priključi borcima, javlja agencija Hina.

Podaci, međutim, ne otkrivaju što se s njima nakon toga dogodilo.

Utvrđivanje identiteta

Pozivajući se na službene podatke iz 33 zemlje, Soufan Center kaže kako se pretpostavlja da se najmanje 5.600 stranih pripadnika ISIL-a vratilo u svoje domovine.

Te brojke uključuju 400 od 3.417 pripadnika iz Rusije, 760 od ukupno 3.244 iz Saudijske Arabije, 800 od ukupno 2.926 iz Tunisa i 271 od 1.910 iz Francuske.

Žene i djeca povratnici poseban su problem, dok zemlje pokušavaju naći najbolji način za njihovu reintegraciju, navodi se u izvještaju i dodaje da će ponajprije za djecu biti važna mentalna i društvena podrška.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO