ISIL izgubio najveće naftno polje u Siriji

Nakon četiri mjeseca borbi ISIL je protjeran iz Raqqe (EPA)

Pobunjenici koje podržavaju Sjedinjene Američke Države objavile su u nedjelju da su osvojile najveće naftno polje u Siriji u ofanzivi protiv ISIL-a na istoku zemlje.

Sirijske demokratske snage (SDF) otkrile su kako su u ranim satima preuzele kontrolu nad naftnim poljem al-Omar na istočnoj obali Eufrata.

Ono se nalazi oko deset kilometara sjeverno od grada al-Mayadina koji su vladine snage i saveznici osvojili ranije ovog mjeseca. Taj je grad postao snažna baza boraca ISIL-a nakon što su ih sirijske proameričke snage protjerale iz Raqqe.

Rusija je tu koaliciju predvođenu SAD-om optužila da je Raqqu “izbrisala s lica Zemlje”, kao što su SAD i Velika Britanija bormardiranjem uništile njemački grad Dresden 1945.

Žurba sa Raqqom

Rusko ministarstvo odbrane, koje je i samo često moralo odbacivati optužbe aktivista i zapadnih političara zbog bombardiranja sirijskih civila, smatra kako se Zapad žuri pružiti financijsku pomoć Raqqi, nekadašnjoj prijestolnici ISIL-a u Siriji, kako bi sakrila svoje ratne zločine.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, saopćio je kako je prije sukoba u Siriji u Raqqi živjelo blizu 200 hiljada ljudi, no da ih je ostalo samo 45 hiljada.

Snage potpomognute SAD-om su pobjedu nad grupom ISIL u tom gradu objavili prošle sedmice nakon četiri mjeseca borbe.

Izvor: Agencije