Ubijeno 16 egipatskih policajaca u obračunu s oružanom grupom

Osumnjičeni pripadnici Hasma koristili su i eksplozivne naprave u borbama s policijom (EPA)

Najmanje 16 policajaca ubijeno je u pucnjavi tokom racije na navodno skrovište oružane grupe u egipatskoj Zapadnoj pustinji, kazala su dva izvora iz službi sigurnosti.

Izvori su rekli da je istraga dovela policiju do stana u kojem se, kako se smatra, krilo osam pripadnika Hasma, grupe koja je od prošle godine preuzela odgovornost za nekoliko napada na sudije i policajce u okolini prijestolnice.

Očekuje se da će porasti broj žrtava, kazao je izvor, a prenosi Reuters.

Osumnjičeni pripadnici grupe pokušali su pobjeći nakon razmjene vatre, kazali su izvori, a s krova susjednih zgrada nastavili su pucati na pripadnike snaga sigurnosti koji su došli kao pojačanje.

Izvori kažu da su osumnjičeni pripadnici Hasma koristili i eksplozivne naprave u borbama s policijom.

Pobuna na Sinaju

Dva sigurnosna izvora rekla su da je osam pripadnika snaga sigurnosti ranjeno u sukobima, dok je zasebni izvor rekao da su ranjena četiri policajca i četiri osumnjičena pripadnika oružane grupe.

Egipat optužuje Hasm da je oružano krilo Muslimanske braće, grupe zabranjene u toj državi 2013. godine. Muslimanska braća negiraju te optužbe.

Na Sinajskom poluotoku došlo je do porasta broja pobunjenika otkad je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, člana Muslimanske braće, sredinom 2013. nakon velikih protesta protiv njegove vladavine.

Oružana grupa koja je pokrenula pobunu 2014. zavjetovala se na vjernost grupi Islamska država Irak i Levant. Ona se optužuje za ubistva stotina vojnika i policajaca, a počela je napadati i druga područja i grupe, uključujući egipatske kršćane Kopte.

Izvor: Agencije