I Izrael se sprema za povlačenje iz UNESCO-a

UNESCO
Netanyahu je dao instrukcije da se započnu pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN-a (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u četvrtak da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO-a, nekoliko sati nakon što je SAD uputio slično priopćenje, prenosi Reuters.

Navodi se da je Netanyahu odluku SAD-a da napusti UNESCO nazvao “hrabrom i moralnom” i u priopćenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN-a za kulturu i obrazovanje.

Veleposlanik Izraela pri UN-u Danny Danon izjavio je ranije u četvrtak da odluka SAD-a da se povuku iz UNESCO-a predstavlja “cijenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela”, dok predsjedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči “odmetničkoj državi”, prenosi Tanjug.

Agencija AFP prenosi da je Danon u priopćenju naveo da odluka Washingtona označava “novu eru” u UN-u, nakon što je State Department naveo da je odluka dijelom izazvana zbog “stalne pristrasnosti u UNESCO-u usmjerene protiv Izraela”.

Ruski veleposlanik: Potez koji priliči ‘odmetničkoj državi’

Agencija podsjeća da se Washington protivi bilo kakvom potezu tijela UN-a prema priznanju Palestine kao države, budući da vjeruje kako prije toga mora biti postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

Agencija Tass prenosi da je predsjedavajući ruskog Vijeća federacije Kosačev, reagirajući na potez SAD-a, ocijenio da je “u nizu odluka o napuštanju vlastitih međunarodnih obveza, ovaj potez djeluje posebno sramotno”.

“On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavlja. Ova odluka neće donijeti dobro SAD-u, a Washington je ozbiljno oštetio vlastitu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom”, napisao je Kosačev na Facebooku.

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, AP navodi da se administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa već mjesecima pripremala za mogućnost napuštanja UNESCO-a, što je Washington u četvrtak službeno i priopćio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD-a.

Agencija tvrdi kako se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD-a pri UNESCO-u ljetos rečeno da je sve na čekanju i savjetovano im da potraže druge poslove.

Trumpova administracija u prijedlogu proračuna za iduću fiskalnu godinu, prema AP-u, nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje UNESCO-a koje je Washington ranije uveo.

Navodi i da su se na nedostatak osoblja u misiji i planova za financiranje UNESCO-a nadovezivale stalne optužbe na račun ove agencije UN-a koje su dolazile od visokih američkih dužnosnika, uključujući i veleposlanicu SAD-a pri UN-u Nikki Haley.

U agencijskom izvještaju se podsjeća da se SAD tijekom 80-ih godina 20. stoljeća povukao iz UNESCO-a – pored lošeg upravljanja navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratili u članstvo 2003.

SAD: Nastojat ćemo biti angažirani kao promatrači

Ova agencija prenosi da je američki State Department priopćio da se SAD od 31. prosinca 2018. povlače iz UNESCO-a, dok je prethodno u Reutersovoj vijesti stajalo samo da odluka “stupa na snagu 31. prosinca”.

“Odluku nije bilo lako donijeti i ona odražava zabrinutost SAD-a zbog sve većih neizmirenih obaveza u UNESCO-u, potrebe za reformiranjem iz temelja ove organizacije i stalne pristrasnosti u UNESCO-u usmjerene protiv Izraela”, navedeno je iz State Departmenta.

U priopćenju stoji i da će SAD nastojati “biti i dalje angažiran… kao zemlja nečlanica sa statusom promatrača, kako bi doprinijela američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom”.

U ime UNESCO-a reakciju na potez Washingtona uputila je direktorica te organizacije Irina Bokova.

“Nakon što sam primila službenu obavijest državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona, kao generalna direktorica UNESCO-a želim izraziti duboko žaljenje zbog odluke SAD-a da se povuku iz UNESCO-a”, priopćila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD-a predstavlja “gubitak za multilateralizam i cjelokupnu UN-ovu obitelj”.

Reuters podsjeća da je SAD značajno smanjio proračunska davanja za UNESCO 2011. u znak prosvjeda zbog odluke o dodjeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Izvor: Agencije