Video: Snježna oluja paralizirala Istanbul

 
Izvor: YouTube/Ihlas News Agency

Žestoka snježna oluja je u subotu paralizirala život u Istanbulu, turskom velegradu, gdje je otkazano na stotine letova, dok je moreuz Bosfor zatvoren za brodski saobraćaj, prenose agencije i lokalni mediji.

Do 40 centimetara snijega palo je u ovom gradu, što je izazvalo velike probleme u saobraćaju i spriječilo mnoge putnike da tokom vikenda napuste Istanbul.

 

 

Lokalni mediji navode kako su ove vremenske (ne)prilike za one koji ostaju duže u Istanbulu pružile rijetku priliku da vide ovaj grad pod snježnim pokrivačem.

Zbog obilnih padavina, morski prolaz Bosfor je zatvoren za saobraćaj brodova u oba pravca, javlja agencija Anadolija.

Kako je saopćeno iz direkcije luke Istanbul, zbog snježnih padavina i snažne oluje, saobraćaj za brodove kroz prolaz Bosfor zatvoren je u subotu od 8.55 sati po lokalnom vremenu.

Kilometarske kolone

Pored toga, zbog obilnih snježnih padavina, poledice i snažnog vjetra, otkazano je 610 redovnih letova aviokompanije Turkish Airlines sa aerodroma Ataturk i Sabiha Gokcen.

Zbog otkazanih letova u petak navečer, u hotele je smješteno 5.900 putnika.

U petak navečer su otkazani i subotnji letovi za Sarajevo, Beograd, Skoplje i Ljubljanu, ali i za druge brojne evropske gradove.

Četiri interkontinentalna leta Turkish Airlinesa – iz Indije, Maldiva, Južne Afrike i Vijetnama – kojima je odredište bio Istanbul, preusmjereni su u južni grad Gaziantep, navodi agencija Dogan.

I cestovni saobraćaj je u problemima.

Najmanje 11 kamiona se prevrnulo na autoputu TEM (najužurbanijem u državi), što je stvorilo kilometarske kolone.

Meteorolozi predviđaju kako će tokom dana biti nastavljena snježna oluja, a u narednim danima se očekuju temperature ispod nula stepeni.

Izvor: Agencije