Troje preminulih u Poljskoj, arktičke temperature u dijelovima Evrope

Snježno nevrijeme otežava saobraćaj i napajanje električnom energijom (AP)

U naletu zimskog nevremena, troje ljudi je preminulo od smrzavanja u Poljskoj od četvrtka, a arktičke temperature zahvatile su Finsku, Švedsku i Austriju.

Kako pišu poljski mediji, u toj zemlji su preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od smrzavanja od novembra.

Najhladnija noć u Evropi s minus 42 stepena zabilježena je u finskoj Laponiji uz samu granicu sa Švedskom, javlja Anadolija.

U sjevernim dijelovima Švedske temperature su minus 41 stepen.

U Austriji je izmjerena temperatura gotovo 30 stepeni ispod nule. 

Na sjeveroistoku Njemačke olujni zimski val izazvao je najveće poplave u posljednjoj deceniji.

Paraliziran saobraćaj

Obilne snježne padavine paralizirale su puteve u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji. Otkazani su deseci letova, a više hiljada građana ostalo je bez električne energije.

Gotovo svi putevi na sjeveroistoku Bugarske su zatvoreni za saobraćaj, dok je u susjednoj Rumuniji nuklearka Nuklearelektrica na Dunavu ugasila svoj prvi reaktor.

Bugarske vlasti su saopćile da zbog snijega građani imaju problem sa strujom u više od 770 mjesta u toj zemlji. 

Zatvoreni su dijelovi autoputa Trakija na jugoistoku zemlje, kao i svi putevi u sjeveroistočnom pojasu i glavni autoput A-2 koji povezuje Konstancu i Bukurešt, javlja Reuters.

Dva reaktora rumunske nuklearke na Dunavu snabdijevaju strujom petinu rumunskih potrošača, a jedan reaktor je ugašen zbog obilnih snježnih padavina.

Zbog loših vremenskih uvjeta zatvoren je i aerodrom u bugarskom gradu Varni na Crnom moru, a odgođeni su i deseci letova sa međunarodnog aerodroma u Bukureštu.

Vlasti su upozorile građane da ne kreću na put bez prijeke potrebe s obzirom da je i u Bugarskoj i u Rumuniji visina snježnog pokrivača do 60 centimetara.

U Rumuniji je od 13 sati saobraćaj obustavljen na 58 nacionalnih puteva i na autoputu Bukurešt-Konstanca zbog obilnih snježnih padavina, a ograničeno je kretanje za vozila preko 7.5 tona, prenose agencije.

Nestanak struje

Snažna mećava paralizirala je mnoge lokalne i regionalne puteve, uglavnom na sjeveru Albanije, a meteorolozi su najavili pogoršanje vremenskih prilika tokom noći.

Snijeg je izazvao i prekid u snabdijevanju električnom energijom u selima na sjeveru kod Skadra, Leže i Kukeša, prenosi ATA. 

Snježne padavine očekuju se i narednih dana uz temperature i do 20 ispod nule, uglavnom u planinskim oblastima.

Prema riječima zvaničnika, najveći izazov će biti da se održi prohodnost puteva i pruži prva pomoć građanima, zbog čega je sektor za vanredne situacije zatražio pomoć albanske vojske u raščišćavanju puteva.

Austriju su zahvatile arktičke temperature, a najhladniji grad na nadmorskoj visini ispod 1.500 metara je Tannheim u Tirolu, na austrijsko-njemačkoj granici, gdje je izmjereno minus 21,2 stepena. To je najniža temperatura izmjerena od 2012. godine, a jak vjetar povećava osjećaj hladnoće.

Samo u planinama je hladnije, te je na Brunnenkogelu u pokrajini Tirol, na 3.437 nadmorske visine, izmjereno minus 29,7 stepeni.

Najhladniji glavni grad jedne od devet austrijskih pokrajina je Salzburg sa minus 12,6 stepeni.

Izvor: Agencije