Izraelski diplomata odstupio nakon Al Jazeerine istrage

Masot je radio u Ambasadi Izraela u Londonu (Al Jazeera)

Izraelski politički zvaničnik, koji se našao u centru Al Jazeerine istrage, bio je primoran podnijeti ostavku na svoju funkciju u Ambasadi Izraela u Londonu, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Izraela za Al Jazeeru.

Shai Masot, visoki politički zvaničnik koji je radio u Ambasadi Izraela, povukao se s funkcije ranije ove sedmice, saopćio je glasnogovornik u četvrtak.

Istraga nazvana “The Lobby” otkrila je zavjeru izraelskog diplomate i britanskog državnog službenika u cilju uništavanja karijere visokih političara.

U saopćenju objavljenom na Twitteru u nedjelju glasnogovornik Ambasade Izraela u Londonu Yiftah Curiel negirao je Masotove navode.

“Ambasada Izraela odbacuje tvrdnje koje se tiču ministra [Sir Alana] Duncana, koje su potpuno neprihvatljive. Iza tih tvrdnji stoji nižerangirani zaposlenik Ambasade, koji nije izraelski diplomata i koji će ubrzo završiti angažman u Ambasadi”, kazao je on.

Izraelska ambasada izvinila se britanskom ministru za Evropu siru Alanu Duncanu zbog Masotovih navoda da će ga “skinuti” zbog kritiziranja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Finansijska pomoć Ambasade

Al Jazeerina istraga otkrila je kako Izrael pokušava ocrniti aktiviste koji se protive ilegalnoj okupaciji palestinskih teritorija optužujući ih za rasizam.

Otkrivena je i rasprostranjena izraelska propagandna kampanja u Velikoj Britaniji čiji je cilj ograničiti negativne vijesti o izraelskoj politici i finansirati odlazak mladih aktivista u Izrael.

Tokom šestomjesečne istrage novinar Robin (alias) na tajnom zadatku stekao je kontakte s političarima, aktivistima i zvaničnicima Ambasade Izraela u Londonu.

Mnogi su dobijali finansijsku ili stratešku pomoć Ambasade preko Shaija Masota.

Robin se predstavljao kao diplomac, proizraelski aktivista, koji je želio osnovati proizraelsku omladinsku organizaciju u okviru opozicione Laburističke stranke kako bi se borio protiv globalnog pokreta za bojkot Izraela.

Prvu epizodu serijala Izraelski lobi možete pogledati na internetu:

Druga epizoda bit će emitirana u subotu u 23:30.

Izvor: Al Jazeera