Rat riječima SAD-a i Rusije u Vijeću sigurnosti

Nije prvi put da su se Power i Čurkin sukobili u Vijeću sigurnosti (AP)

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power kritizirala je Rusiju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a zbog, kako je rekla, “okupacije i pripajanja dijelova Ukrajine i izvođenja nemilosrdnih vojnih napada u Siriji”, prenosi AP.

Uzvratio joj je ruski kolega Vitalij Čurkin, optužujući administraciju odlazećeg predsjednika Baracka Obame da “očajnički traži krivca za svoje neuspjehe u Iraku, Siriji i Libiji”.

Žestoka i ogorčena razmjena riječi dogodila se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je novi glavni tajnik Antonio Guterres izjavio da su njegovi prioriteti sprečavanje sukoba i očuvanje mira.

Verbalni sukob Samanthe Power i Vitalija Čurkina pokazuje veliku podijeljenost UN-a i teškoće s kojima se Guterres suočava, ali pokazuje i loše stanje američko-ruskih odnosa, koji su najgori od vremena Hladnog rata, javlja AP. 

Svađali se i ranije

Nije prvi put da su se Power i Čurkin sukobili u Vijeću sigurnosti.

Tokom nedavne rasprave, Power je optužila Rusiju i Iran da pomažu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u činjenju zločina u Halepu, te poručila kako će stradanje toga grada i njegovih stanovnika svima “ostati mrlja na savjesti”.

“Halep će ostati mrlja na našoj savjesti, baš kao što su to Ruanda i Srebrenica. Da li Assad i njegovi saveznici imaju imalo stida”, upitala je tada Power.

Potom je Čurkin odgovorio da Power “govori kao Majka Tereza”.

Izvor: Agencije