Erdogan: Borba do konačnog uništenja terorizma

Kao nacija ćemo ostati hladne glave, poručio Erdogan (Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da će se ta zemlja boriti do kraja protiv svih oblika napada koje “izvode terorističke grupe i oni koji ih podržavaju, nakon što je sinoć tokom proslave Nove godine u noćnom klubu Reina u Istanbulu napadač ubio 39 i ranio najmanje 69 ljudi“.

“Kao nacija, borit ćemo se do kraja i to ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa i snaga koje stoje iza njih, već i protiv ekonomskih, političkih i društvenih napada“, naveo je Erdogan u saopćenju, prenosi Reuters.

Predsjednik Turske je ocijenio da se takvim “odvratnim napadima, čiji su cilj civili, pokušava stvaranje haosa i destabilizacija zemlje“.

“Kao nacija ćemo ostati hladne glave, stati bliže jedni uz druge i nikada nećemo popustiti pred takvim prljavim igrama“, naveo je Erdogan.

Potraga za napadačem i dalje u toku

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je ranije da je u toku potraga za napadačem.

“Potraga za teroristom je i dalje u toku. Policija je pokrenula neophodne operacije. Nadama se da će (napadač) uskoro biti uhvaćen“, rekao je Soylu, prenosi AFP.

Ministar zdravlja Turske Recep Akdag rekao je ranije da je “četvoro ranjenih u veoma ozbiljnom stanju“.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali sigurnosni stručnjaci sumnjaju na ISIL kojem su civili u Turskoj bili meta u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci.

Najmanje 700 ljudi bilo je u klubu u trenutku napada, prenijeli su mediji.

Izvor: Agencije