Merkel: Centralizacija u EU nije odgovor

Angela Merkel snažno brani institucije Evropske unije od kako je postala kancelarka 2005. godine (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je dalju centralizaciju u okviru Evropske unije nakon odluke Britanaca da napuste taj blok, poručivši da Unija, umjesto toga, treba raspodijeliti više zadataka pomoćnim organizacijama, javlja Reuters.

“Centralizacija definitivno nije odgovor”, rekla je ona na lokalnom političkom skupu uoči samita lidera 27 država članica EU-a, bez predstavnika Velike Britanije, koji će 16. septembra biti održan u Bratislavi.

Njemačka je, dodala je kancelarka, “zemlja koja ima dobro iskustvo s raspodjelom zadataka”.

Merkel snažno brani institucije EU-a od kako je postala kancelarka 2005. godine.

Fokus na EU, a ne Velika Britanija

Što se tiče predstojećeg sastanka u Bratislavi, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je prošle sedmice rekao da će samit biti fokusiran na budućnost EU-a, a ne na Veliku Britaniju.

Teme će, vjerovatno, biti imigracija, terorizam i pružanje odgovora na zabrinutost građana država članica EU-a da globalizacija ugrožava njihovo ekonomsko blagostanje, navodi Reuters.

Na prvim od pet regionalnih izbora u Mecklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji, Kršćansko-demokratska unija njemačke kancelarke nedavno je doživjela poraz.

Kancelarka Merkel je svjesna – izbori su izgubljeni zbog stava o izbjeglicama, ali ostaje dosljedna istoj politici.

“Vjerujem da su ispravne odluke koje smo donosili proteklih mjeseci, ali potrebno je vratiti povjerenje ljudi u mogućnost integracije izbjeglica, kao i dosljedno deportiranje onih koji ne ispunjavaju uvjete za dobivanje azila”, ocijenila je ranije Merkel.

Izvor: Agencije