Jemen: Deseci mrtvih vojnika u eksploziji

Nije jasno da li je eksplozija rezultat namjernog napada ili je riječ o nesreći (EPA)

Najmanje dvadeset jemenskih vojnika lojalnih protjeranom predsjedniku Abd-Rabuu Mansouru Hadiju poginulo je u eksploziji bombe istočno od prijestolnice Sanaae u ponedjeljak, javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave zvaničnika.

Dvojica zvaničnika navode kako je bomba detonirala na ulazu u jemenski vojni kamp u centralnoj provinciji Marib koja je većinom pod kontrolom Hadijeve administracije.

Nekoliko vojnika je ranjeno u eksploziji, kažu zvaničnici i dodaju kako bi se broj žrtava mogao povećati jer su neki od povrijeđenih u teškom stanju.

Nije jasno da li je eksplozija rezultat namjernog napada ili je riječ o nesreći, navodi Reuters.

Napad na Al-Kaidu

Hadijeva Vlada, koju podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, vodi ofanzivu protiv pobunjene grupe Husi koju podržava Iran, te protiv pristalica bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha od prošle godine. Reuters podsjeća kako Husi kontroliraju prijestolnicu.

U nedjelju, stanovnici su prijavili kako je bespilotna letjelica Sjedinjenih Američkih Država napala kuću u plemenskom području Wadi Obeida u provinciji Marib i ubila šest osoba za koje se sumnja kako su članovi Al-Kaide.

Zvanični Washington je nastavio kampanju udara bespilotnim letjelicama protiv pobunjenika i oružanih grupa koje koriste rat u Jemenu.

Izvor: Agencije