Sirijska opozicija: Nema nade za primirje

Lider sirijske opozicije Riyad Hijab je optužio Damask i Moskvu da su odgovorni za napad na humanitarni konvoj (AP)

Visoki zvaničnik sirijske opozicije Riyad Hijab upozorio je na potpunu slabost međunarodne zajednice i odsustvo vjerodostojnosti diplomatskih napora za uspostavu primirja u Siriji.

U razgovoru s nekoliko novinara, koordinator Visokog pregovaračkog odbora također je optužio Damask i Moskvu da su odgovorni za napad na humanitarni konvoj u ponedjeljak u Halepu i dodao da raspolaže sigurnim informacijama.

“Avioni režima i Rusi su odgovorni za taj napad. Niko drugi nema avione u tom području”, rekao je.

Moskva i Damask su odlučno negirali odgovornost za napad na konvoj pomoći UN-a i Crvenog križa u kojem je poginulo dvadesetak osoba.

“U tom tragičnom incidentu Ujedinjeni narodi su bili na direktnom udaru. Sada vidimo da nema posljedica tog napada. To je novi dokaz potpune slabosti međunarodne zajednice”, istakao je Hijab.

“Ako nema posljedica, ako ne postoji ni mehanizam posmatranja koji bi omogućio određivanje odgovornih za kršenje primirja, tada nema vjerodostojnosti procesa koji bi trebao uvesti prekid vatre”, istakao je.

Optužbe Rusiji

Rat u Siriji je dominantna tema na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Washington i Moskva su 9. septembra zaključili sporazum o primirju, koje je u ponedjeljak propalo kada ga je sirijska vojska proglasila nevažećim.

Ministri vanjskih poslova Međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) i dalje insistiraju na nastavku primirja u toj zemlji, čak i nakon što je režim predsjednika Bashara al-Assada proglasio okončanje prekida vatre.

Šefovi diplomatija ISSG-a koji traže političko rješenje sukoba složili su se da je prekid neprijateljstava na temelju američko-ruskog sporazuma, uprkos nastavku nasilja, “imperativ”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

“Rusi pokušavaju dobiti na vremenu kako bi učvrstili vojne napretke režima na terenu. Oni  manipuliraju prestankom neprijateljstva i rezolucijama UN-a, ali nemaju namjeru pokrenuti ih”, optužio je Hijab. Nemamo nimalo povjerenja u rusku stranu, čija je strategija jedino vojna”, rekao je.

Od početka rata u Siriji u pet godina poginulo je više od 300.000 ljudi.

Izvor: Agencije