Muslimanke u Njemačkoj teško do posla

U studiji su najgore prošle fiktivne kandidatkinje koje su poslale fotografije s maramom (EPA)

Kandidatkinje za zaposlenje s imenima koje ne zvuči njemački ili kandidatkinje s fotografijama na kojima su umotane u maramu imaju mnogo manje izgleda da će biti pozvane na razgovor za zaposlenje nego kandidatkinje s njemačkim imenima, javlja njemački Spiegel Online u utorak, pozivajući se na jednu studiju Sveučilišta u Linzu i Instituta za budućnost rada.

“Rezultati naših ispitivanja ukazuju nedvosmisleno na, svjesnu ili nesvjesnu, diskriminaciju kandidatkinja s maramama ili stranog porijekla”, kaže voditeljica studije Doris Weichselbaumer sa Sveučilišta u Linzu.

Tijekom studije je poslano 1.500 fiktivnih molbi za zaposlenje.

Sve fiktivne kandidatkinje su imale isti stupanj naobrazbe, rođene su u Njemačkoj i u Njemačkoj su završile školu.

Iste osobe, različiti rezultati

Također su se na svim molbama nalazile fotografije iste osobe.

U slučaju kada je kandidatkinja nosila izmišljeno njemačko ime “Sandra Bauer”, poziv na razgovor za zaposlenje je došao u 18,8 posto slučajeva.

Kandidatkinje s istom fotografijom i kvalifikacijama, ali s izmišljenim turskim imenom “Meryem Oeztuerk”, dobile su poziv u 13,5 posto slučajeva.

Najgore su prošle fiktivne kandidatkinje koje su poslale fotografije s maramom.

Njima je odgovorilo samo 4,2 posto kompanija kojima su se obratile za zaposlenje.

Iz studije nadalje proizlazi da je diskriminacija izraženija što je radno mjesto zahtjevnije.

I muškarci imaju problema

“Problem diskriminacije žena stranog porijekla se često opravdava nižom kvalifikacijom ove društvene skupine. No, muslimanke se, bez obzira na kvalifikaciju, rijetko uzimaju u obzir kao potencijalne kandidatkinje za vodeće pozicije”, proizlazi iz studije.

Prije dvije godine objavljena je jedna studija koja je pokazala kako se i muški kandidati za mjesta za izobrazbu u njemačkim tvrtkama suočavaju s poteškoćama povezanim s porijeklom.

Jedan od najvećih društvenih izazova u Njemačkoj u godinama koje slijede će biti integracija preko milijun izbjeglica u njemačko tržište rada.

Izvor: Agencije