Rusija i Sirija: SAD ubio više od 60 sirijskih vojnika

Napadom na bazu sirijske vojske u istočnoj provinciji omogućeno ISIL-u da napreduje u toj zoni (AP)

Koalicija na čelu sa SAD gađala je danas položaj sirijske vojske na istoku Sirije, saopćile su sirijske i ruske oružane snage, javila je državna televizija.

Glasnogovornik ruskom Ministarstva odbrane kazao je da su u napadu ubijena 62 vojnika sirijske vojske.

Major-general Igor Konašenkov je kazao da se napad desio u blizini aerodroma Deir Az Zora u istočnom dijelu Sirije i da su ga izvela dva aviona F-16 i dva A-10.

On nije precizirao kojoj zemlji pripadaju letjelice, već da pripadaju međunarodnoj koaliciji.

‘Ozbiljan napad’

“Vojni avioni međunarodne antidžihadističke koalicije izveli su četiri zračna napada danas nad sirijskim snagama opkoljenim Islamskom državom [Irak i Levant (ISIL)] u zračnoj bazi Deir Ez Zor”, saopćila je ruska vojska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, pozivajući se na Aerodrom Deir Ez-zor, navodi da je u napadu ubijeno najmanje 80 vojnika.

Sirijska vojska navodi da je napadom koalicije koju predvodi SAD na njenu bazu u istočnoj provinciji omogućeno ISIL-u da napreduje u toj zoni, javlja AP.

U saopćenju se kaže da je riječ o “ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku” i “čvrstom dokazu američke podrške ISIL-u i drugim terorističkim grupama”.

Iz Washingtona još nema komentara o tome, a ukoliko se potvrdi da je to istina, to bi bilo prvi put da je koalicija koju predvodi uzela na nišan snage sirijske Vlade, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije