Ljekari: Hillary Clinton može obavljati predsjednički mandat

Iz izbornog štaba Hillary Clinton je najavljeno da će se ona u petak vratiti predizbornim aktivnostima (AP)

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD-a Hillary Clinton objavila je nove informacije o svom zdravstvenom stanju, s ljekarskim zaključkom da je zdrava i “podobna za obavljanje predsjedničkog mandata”.

Ona se oporavlja od “blage, nezarazne” upale pluća, koja joj je dijagnosticirana nakon što joj je pozlilo u nedjelju, na komemoraciji žrtvama napada izvedenih u SAD-u 11. septembra 2001. godine.

Bivša državna sekretarka (68) “i dalje je zdrava i podobna da bude predsjednica Sjedinjenih Američkih Država”, napisala je njena lična doktorica Lisa Bardack u podrobnom “pregledu novih informacija” o zdravstvenom stanju Hillary Clinton.

Povratak predizbornim aktivnostima

Doktorica Bardack je objavila laboratorijske nalaze Hillary Clinton koji pokazuju normalne vrijednosti holesterola, triglicerida i drugih ključnih parametara.

“Ostali rezultati njenog sistematskog pregleda su u granicama normalnih vrijednosti i ona je odličnog mentalnog stanja”, navela je doktorica Bardack.

Kako je dodala, krvni pritisak Hillary Clinton je relativno stabilan, a od upale pluća oporavlja se dobro, uz korištenje antibiotika i odmor.

Hillary Clinton je posljednja tri dana provela odmarajući se u svom domu u Chappaqui, a iz njenog izbornog štaba je najavljeno da će se u petak vratiti predizbornim aktivnostima.

Republikanski kandidat Donald Trump (70) odlučio je podatke o svom zdravstvenom stanju podijeliti s milionskim TV gledateljstvom, gostujući u emisiji popularnog Dr. Oza, a koja će biti emitirana u četvrtak.

Trump preko 120 kilograma

U srijedu je objavljen kratak isječak iz emisije, u kojem Trump dr. Mehmetu Ozu daje dva pisma s rezultatima medicinskih testiranja provedenih prošle sedmice.

Prema podacima koji su prenijeli američki mediji, Trumpova tjelesna masa je nešto iznad 120 kilograma, što ukazuje na pretilost predsjedničkog kandidata.

Prema izjavama gledatelja koji su prisustvovali snimanju emisije, Trump je priznao kako bi “mogao skinuti koji kilogram” te da je uzimao lijekove za kontrolu nivoa holesterola.

Izvor: Agencije