Produženo primirje u Siriji

Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen od ponedjeljka navečer u područjima gdje je on na snazi (AP)

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dogovorili su da se produži za 48 sati prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak navečer u Siriji, objavio je State Department.

“Postoji sporazum o činjenici da se i pored signaliziranja povremenih sukoba, sporazum uglavnom poštuje, a da se sukobi smanjuju”, rekao je u srijedu Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta na konferenciji za novinare.

“U okviru njihovog razgovora oni su se složili da se produži prekid neprijateljstava za dodatnih 48 sati”, dodao je on, prenosi Fena.

Pravila sporazuma

Ovaj prekid koji su dogovorile Rusija i Sjedinjene Američke Države se ne odnose na borce grupe Islamska država Irak i Levant ni na bivši Front al-Nusra.

Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen od ponedjeljka navečer u područjima gdje je on na snazi, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR), naveo je Le Figaro.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu u ponedjeljak predvečer, nakon žestokih zračnih udara Vlade na pobunjenike tokom vikenda.

Izvor: Agencije