Merkel: Zašto se migranti ne zapošljavaju?

Merkel, koja je istrajna u sprovođenju svoje politike otvorenih vrata, pozvala je na odgovornost direktore nekih od najvećih njemačkih kompanija (AP)

Njemačka kompanija Blue ship morat će danas spremiti odgovor kancelarki Angeli Merkel zašto su do sada zaposlili samo stotinu migranata nakon što ih je više od milion ušlo u zemlju.

Merkel, koja je istrajna u sprovođenju svoje politike otvorenih vrata, pozvala je na odgovornost direktore nekih od najvećih njemačkih kompanija da objasne manjak aktiviranja i razmjene ideja o radnom angažovanju migranata.

Većina njemačkih kompanija to objašnjava nepoznavanjem njemačkog jezika i izostankom bilo kakvih kvalifikacija migranata kao i neriješenim dozvolama za stalni boravak u zemlji.

Nepristojno pitanje

Prema istraživanju koje je sproveo Reuters na uzorku od trideset njemačkih kompanija, ukupan broj zaposlenih migranata u tim kompanijama je samo 63.

Većina ispitanih kompanija se izjasnila da je “nepristojno da pri zapošljavanju pitaju kandidate za porijeklo” te nisu ni bili upoznati da li angažuju migrante ili državljane i koliko su ih tačno zaposlili.

Od 63 zaposlena migranta, pedeset njih radi u njemačkom DHL-u na dostavi i sortiranju pošiljki.

Izvor: Agencije