Video: Prvi konvoj pomoći stigao u Halep

Humanitarne organizacije iz sirijske pokrajine Idlib navode da su dovezle prvi konvoj humanitarne pomoći u istočni dio Halepa, koji je od sredine prošlog mjeseca bio pod opsadom Assadovih snaga.

Istovremeno, opozicioni izvori tvrde da rusko i Assadovo ratno zrakoplovstvo izvode udare na najveći vojni kompleks na jugu Halepa.

Njega su opzicione grupe jučer zauzele čime su, tvrde, presjekle opsadu istočnog dijela grada.

Opozicioni aktivisti potom su objavili snimke za koje tvrde da prikazuju slavlje stanovnika istočnog Halepa, nakon prekidanja opsade.

Analitičari ističu da uz stratešku geografsku i ekonomsku važnost grada, kontrola nad Halepom znači i bolju poziciju u nastavku mirovnih pregovora.

Ko bude kontrolisao Halep, pod tim se misli samo na grad nego i na istoimenu pokrajinu, kontrolisat će i glavni put ka Damasku i puteve ka Idlibu, Hasaki, te drugim kurdskim područjima i Raki.

„Kada vam političke i prilike na terenu omoguće da ostvarite napredak u takvom gradu, morate to učiniti. Upravo to se dešava u Halepu“ javlja reporter Al Jazeere Reza Sayah.

Kontradiktorne informacije

“U protekla 24 sata, bilo je veoma teško provjeriti sve kontradiktorne informacije, koje su dolazile od pobunjenika i vlade i potvrditi ih. Prema tvrdnjama Vojske pobjede, pobunjenici su prekinuli dugu opsadu Halepa.Treba napomenuti da Vojsku pobjede čine grupe među kojima su Ahrar al-Sham i Front Feth al-Sham, nekadašnji Front al-Nusra povezan s Al-Kaidom. Te grupe su protekle sedmice pokrenule ofanzivu na položaje vlade u jugozapadnom dijelu Halepa.“

Dio te ofanzive je bio napad na bitnu vojnu bazu u tom dijelu grada, koju su, kako tvrde, zauzeli. Taj uspjeh bio je ključ za prekid opsade vlade.

Čini se da snimak, koji su pobunjeničke grupe objavile na internetu, potvrđuje tu tvrdnju.

Na snimku se vide ljudi kako slave, te jedan od glavnih puteva koji je, izgleda, u rukama pobunjenika.

Izvor: YouTube/Aleppo Media Center AMC via Storyful

Također, jedan opozicijski aktivista je ranije za Al Jazeeru izjavio da je humanitarni konvoj, koji su organizirali civili u susjednom Idlibu stigao u Halep.

„Sve su ovo pokazatelji da je opsada zaista prekinuta, ali opet, bitno je naglasiti da državni mediji i sirijska vlada imaju potpuno drugačiju priču – poriču da je opsada prekinuta i tvrde da je napad pobunjenika odbijen“ javlja Sayah.

Uteg na pregovorima

Ako pobunjenici zadrže teritorij koji su osvojili, za njih će to biti veliko dostignuće, a poraz za vladu. To bi mogao biti i znak da snage sirijske vlade postaju neefikasne, čak i uz pomoć ruskih zračnih snaga.

Mnogi posmatrači smatraju da će pobunjenici, ako zadrže  Halep, imati prednost, nešto čime će moći pregovarati i što će moći iskoristiti da natjeraju sirijsku vladu da se vrati za pregovarački sto u Ženevi.

S druge strane, ako vlada zauzme Halep, oduzet će tu prednost pobunjenicima i više neće imati razloga da nastavi pregovore s pobunjenicima.

„Dakle, ovo je ključna bitka za grad od izuzetnog značaja i zbog toga je veoma vjerovatno da će se, uprkos dešavanjima u protekla 24 sata, borbe u Halepu nastaviti“, izvještava Sayah.

Izvor: Al Jazeera