Bogati donatori nastavljaju napuštati Trumpa

Između Trumpa i stranačkih lidera već su duže vremena podignute tenzije (AP)
Između Trumpa i stranačkih lidera već su duže vremena podignute tenzije (AP)

Zbog verbalnog duela Donalda Trumpa s Khizrom i Ghazalom Khan, roditeljima američkog vojnika muslimanske vjere poginulog u Iraku, još nekoliko uglednih republikanaca počelo je javno prozivati tog predsjedničkog kandidata.

Kako je javio Glas Amerike, time je skrenuta pažnja na tenziju koja traje između Trumpa i stranačkih lidera.

Meg Whitman, izvršna direktorica u Hewlett Packardu, koja se neuspješno kandidirala za guvernerku Kalifornije 2010. godine, izjavila je za The New York Times da će prikupljati donacije i podržati demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton.

Nazvala je Trumpa “nepoštenim demagogom”.

Kongresmen Richard Hana iz New Yorka postao je prvi aktualni republikanski član Kongresa koji je podržao Clinton, navodeći da su ga “razjarili” komentari republikanskog kandidata o obitelji Khan.

Prethodno su i najveći donatori republikanskih kongresnih i predsjedničkih kandidata, braća Charles i David Koch najavili kako neće usmjeriti 300 milijuna dolara u Trumpovu kampanju nego za podršku republikancima na izborima za Kongres ove jeseni.

Izvrijeđao roditelje ubijenog vojnika

Majka stradalog američkog vojnika muslimanskog porijekla, koji je ubijen u Iraku žestoko je prošlog tjedna kritizirala Trumpa, nakon što je izvrijeđao nju i supruga.

Zbog toga što je stajala bez riječi pored svojeg supruga Khizra Khana za vrijeme njegovog emocionalnog govora prije nekoliko dana na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, Trump je sugerirao da joj možda nije bilo dopušteno govoriti, očito aludirajući na činjenicu da je muslimanka.

Ghazali Khan priznala je kako ju je Trumpova primjedba uznemirila.

Prošli tjedan njezin je suprug u govoru na Demokratskoj konvenciji rekao da Trump nije žrtvovao “ništa i nikoga” za svoju zemlju, podsjetivši kako njegov sin ne bi ni bio u SAD-u da to ovisi o Trumpu, koji je pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD.

Humayun Khan ubijen je u napadu automobilom bombom 2004. u Iraku u dobi od 27 godina.

Khizr Khan je Trumpu poručio da obiđe grobove hrabrih patriota koji su poginuli braneći Sjedinjene Američke Države. “Vidjet ćete da su to ljudi svih vjeroispovjesti, nacionalnih pripadnosti i oba spola. A vi niste žrtvovali ništa i nikoga”, istaknuo je Khan.

I Ghazali Khan je kasnije navela kako je “Trump neznalica kada je u pitanju islam i ne zna šta znači žrtvovanje”.

Trump: Možda joj nije dao da govori

Donald Trump je kasnije odgovorio na kritike.

“Pogledate li tu ženu koja je ondje stajala, ona nije ništa izustila… Možda joj nije bilo dopušteno išta reći. Prosudite sami”, primijetio je Trump.

“Dok sam stajala ondje, cijela je Amerika osjećala moju bol – bez ijedne izgovorene riječi. Ne znam kako to nije shvatio. Molim vas gospodine Trump, osjetite tu bol i bit ćete bolji”, odgovorila mu je Ghazala Khan.

Dodala je kako nije govorila jer je još uvijek preplavljena tugom i ne može ni pogledati slike svoga sina bez suza.

Khirz Khan smatra da Trump nije sposoban osjetiti bol majke koja je žrtvovala sina.

“Utrka za predsjedničku funkciju ne daje mu za pravo da ne poštujete majku junaka. Nema pristojnosti, njegovo je srce mračno. Sram ga bilo”, poručio je Khan.

I republikanci, i demokrati rekli su da Trumpovi komentari nisu način na koji se može govoriti o majci junaka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO