Video: Prvi japanski putnički avion pao na testu

Prvi japanski putnički avion nije prošao posljednja testiranja, te je bio prisiljen da obustavi dva testna leta za SAD tokom vikenda, zbog problema sa sistemima za kontrolu zraka. 

Letjelica nazvana Mitsubishi Regional Jet (MRJ), koju je napravio Mitsubishi Aircraft Corp, prvi je komercijalni avion u Japanu u više od pedeset godina. 

Svoj prvi let imao je u novembru, ali kompanija sada pokušava da otkrije šta nije bilo u redu prilikom testiranja tokom vikenda. 

“U procesu smo otkrivanja detalja problema s kojim smo se suočili. Prvo istražujemo šta je uzrok, a onda ćemo razmotriti sljedeće korake”, saopćio je Mitsubishi. 

MRJ je trebao letjeti iz Japana u SAD-u kako bio se napravio niz testnih letova. Tokom proteklih sedam godina, prvi komercijalni let je odgađan četiri puta. 

Najveća japanska aviokompanija ANA naručila je avion 2008. godine, a isporuka je trebala početi 2013. Međutim, sada ANA ne očekuje da će dobiti letjelicu do sredine 2018. godine. 

Mitsubishi tvrdi da avion koji može primiti 92 putnika koristi 20 posto manje goriva nego drugi avioni njegove klase zbog efikasnih motora i aerodinamičnog dizajna. 

Odgađanja letova novih aviona nisu neobična, pišu agencije, te se to redovno dešava i gigantima kao što su Boeing i Airbus.

Izvor: Agencije