Libijske snage u ofanzivi na ISIL u Sirtu

Približno 1.000 vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnulo borce koji pružaju otpor u dvije četvrti Sirta (Reuters)

U borbama protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) poginula su 34 vojnika snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA), a njih 180 je ranjeno, potvrdili su medicinski izvori.

Vojnici su ubijeni u “posljednjoj fazi” ofanzive na položaje koje još kontrolira ISIL u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva.

Približno 1.000 vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnulo borce koji pružaju otpor u dvije četvrti tog priobalnog grada kojeg je velik dio od početka ljeta preuzela GNA.

“Počela je posljednja bitka za Sirt”, rekao je za AFP Reda Issa, glasnogovornik vladinih snaga.

Veliki poraz za ISIL

Potpuno preuzimanje grada, 450 kilometara istočno od Tripolija, bio bi velik poraz za ISIL koji ga je zauzeo u junu 2015. godine i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka.

Vladine snage su počele ofanzivu 12. maja i 9. juna ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg vođe Moamara Gaddafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Provladine snage se već nekoliko dana pripremaju za tu “presudnu bitku” sa ISIL-om pošto su potisnule borce na njihove posljednje odbrambene položaje, prenose agencije.

Izvor: Agencije