Iračke snage oslobodile Qayyarah od ISIL-a

Irački premijer Haider al-Abadi nekoliko je putao rekao da će snage ove zemlje osloboditi Mosul od ISIL-a (Reuters)

Iračke snage zauzele su strateški važan grad Qayyarah čime se otvorio put za oslobađanje grada Mosula, trenutno pod kontrolom Islamske države Irak i Levant (ISIL), objavili su vojni zvaničnici.

Zauzimanje ovog grada, 60 kilometara udaljenog od Mosula, veliki je udarac ISIL-u koji je kontrolirao taj grad sa velikim naftnim poljem od sredine 2014, pišu agencije.

“Lokalne policijske, te protivterorističke snage uspjele su u potpunosti osloboditi Qayyarah, ubivši oko 250 džihadista, uključujući i nekoliko vođa raznih nacionalnosti”, objavio je Abdul-Gani al-Asadi, komandant protivterorističkih snaga.

“Kajarska plemena igrala su veliku ulogu u oslobađanju grada, sarađujući sa sigurnosnim snagama koje su opskrbljivali informacijama o ISIL-u”, dodao je al-Asadi.

Osvajanje Mosula

Iračke snage su u utorak uz podršku SAD-a iz zraka pokrenule veliku ofenzivu na taj grad blizu Mosula, drugog najvećeg iračkog grada.

Irački premijer Haider al-Abadi nekoliko je putao rekao da će snage ove zemlje osloboditi Mosul od ISIL-a.

Proteklih nekoliko mjeseci, ta grupa doživjela je nekoliko velikih poraza, te izgubila teritorije u Iraku, Siriji i Libiji.

Izvor: Agencije