Afganistanski ambasador: Ubijen lider ogranka ISIL-a

Lider ogranka naoružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Afganistanu i Pakistanu ubijen je u američkom napadu dronom u istočnoj afganistanskoj pokrajini, saopćio je afganistanski ambasador u Pakistanu.

“Mogu da potvrdim da je lider ogranka ISIL-a Hafiz Saeed Khan, zajedno sa svojim komandantima i borcima poginuo u američkom napadu dronom 26. jula u afganistanskoj oblasti Quetta “, rekao je afganistanski ambasador Mullah Akhtar Mansour agenciji Reuters.

Glasnogovornik vojne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države u Kabulu Michael Lawhorn, nije mogao da potvrdi izvještaje, ali je rekao da zvaničnici sprovode istragu.

Za Khana, bivšeg pripadnika pakistanskog ogranka talibana, koji se zakleo na vjernost ISIL-u, je već pisano da je poginuo, ali njegova smrt nije zvanično potvrđena, podsjeća Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Snage odane Vladi u Tripoliju, nakon borbi protiv grupe ISIL, zauzele su nekoliko zgrada u centralnom dijelu libijskog grada Sirta.Tvrde da su se pripadnici ISIL-a povukli u jedan sjeverni kvart. Rodni grad bivšeg libijskog predsjednika Muammara Gaddafija, prošle godine je postao najvažnije uporište ISIL-a u Sjevernoj Africi. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO