Italija: Protjeran predsjednik Islamskog kulturnog centra

Italija je od 2015. godine do danas protjerala 108 stranih državljana zbog navodnih veza sa terorizmom, kazao je ministar Alfano (AP)

Predsjednik Islamskog kulturnog centra u Ferrari, na sjeveru Italije, albanskog porijekla, danas je protjeran iz te europske države zbog širenja radikalne propagande, rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Italije Angelino Alfano.

Ferrara je udaljena 250 kilometara jugozapadno od Milana.

„Donio sam odluku o njegovom protjerivanju jer je vjernicima propovijedao na jeziku punom fanatizma i pretraživao je internetske stranice sa sadržajem ‘Islamske države'“, naglasio je Alfano, javljaju agencije.

Prema riječima ministra, “jasno je kako je osumnjičeni bio protiv zapadne kulture i zemalja članica međunarodne koalicije u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).”

Brojna protjerivanja

Italija je od 2015. godine do danas protjerala 108 stranih državljana zbog navodnih veza sa terorizmom, kazao je ministar Alfano.

„Ove godine su protjerane 42 osobe, a sve se to zbog nacionalne sigurnosti“, dodao je ministar.

Lider centra u Ferrari je albanski državljanin koji je živio u ovom gradu na sjeveru države.

„Rad na prevenciji je od izuzetne važnosti za borbu protiv terorizma. Stoga, nastavljamo sa ovim radom zbog njegove važnosti za smanjenje rizika u našoj državi“, istakao je ministar Alfano, prenose italijanski mediji.

Izvor: Agencije