Video: Ples migranata nakon spašavanja

Nakon spašavanja najmanje 449 ljudi na Mediteranu, različite humanitarne agencije su ih transportirale na obalu u Messini, na italijanskom otoku Siciliji.

Spasilačke akcije izvele su organizacije Migrant Offshore Aid Station (MOAS) sa sjedištem na Malti, francuski SOS Mediterranean, te Ljekari bez granica (MSF).

U videosnimku koji je na Twitteru objavilo SOS Mediterranean se vidi kako žene na spasilačkom brodu Aquarius slave pjevajući i plešući dok se pripremaju za iskrcavanje u Messini. Brod Aquarius djeluje u saradnji sa Ljekarima bez granica.

Na drugom snimku objavljenom na Twitteru MSF-a se vidi kako spašeni migranti stižu u luku.

Italija je treću godinu zaredom na prvoj liniji najgore migracione krize u Evropi od Drugog svjetskog rata. 

Zabilježeno je više od 55.000 dolazaka na obale Italije, dok je 2.440 migranata poginulo u pokušaju prelaska u ovu evropsku zemlju. 

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je ranije ove sedmice da je u prvih šest mjeseci ove godine registriralo dolazak 70.930 migranata na svoje obale, koliko i tokom istih perioda prethodne dvije godine.

Godine 2015. u Italiju je stiglo 153.000 ljudi, a 2014. godine 170.000.

Više od 10.000 migranata izgubilo je život u Sredozemlju u pokušaju dolaska u Evropu od 2014, od čega više od 2.800 od početka 2016. godine, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije