Tri francuska vojnika poginula u Libiji

Glasnogovornik francuske Vlade je dao rijetko priznanje kako francuske specijalne jedinice djeluju u Libiji (Reuters)
Glasnogovornik francuske Vlade je dao rijetko priznanje kako francuske specijalne jedinice djeluju u Libiji (Reuters)

Tri francuska vojnika poginula su u Libiji, saopćilo je u srijedu Ministarstvo odbrane Francuske, što je prva zvanična potvrda da Francuska ima vojnike u toj državi, prenose agencije.

“Ministar [odbrane] Jean-Yves Le Drian kazao je danas kako žali zbog gubitka tri francuska vojnika koji su poginuli tokom misije u Libiji“, saopćilo je Ministarstvo odbrane, ne iznoseći nikakve detalje o okolnostima njihove smrti.

Le Drian je pohvalio “hrabrost i posvećenost” ubijenih vojnika i uputio saučešće njihovim porodicama, prenosi AFP.

I francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako su poginula tri vojnika u padu helikoptera.

Avioni u izviđačkoj misiji

“Trenutno vršimo opasne obavještajne operacije [u Libiji]. Tri naša vojnika, koji su umiješani u ove operacije, poginula su u helikopterskoj nesreći”, kazao je on.

Francuska je prethodno priznala kako su njeni avioni išli u izviđačke letove iznad Libije u kojoj se nalaze uporišta oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Zvanični Pariz, međutim, nikada nije priznao kako ima specijalne snage u toj državi.

Glasnogovornik francuske Vlade Stephane Le Foll u srijedu je dao rijetko priznanje kako francuske specijalne jedinice djeluju u Libiji.

Izvor: Agencije


Povezane

U toku je operacija snaga odanih vladi u Tripoliju protiv grupe ISIL. Borbe se vode kod grada Sirta, na sjeveru zemlje, glavnog ISIL-ovog uporišta u Libiji. Osim vladinih snaga, u operaciji učestvuju i borci iz brojnih berberskih plemena s krajnjeg juga i zapada zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO