PEGIDA od pokreta postaje politička stranka

Lutz Bachmann, koji je osuđen za poticanje rasne mržnje, tvrdi da se ne namjerava kandidirati za rukovodstvo stranke (EPA)

Pokret Europski patrioti protiv islamizacije kršćanske zemlje, poznatiji kao PEGIDA, uskoro će postati nova politička stranka u Njemačkoj, priopćio je osnivač ultradesničarskog pokreta Lutz Bachmann.

Nova politička organizacija će se zvati Narodna stranka za slobodu i izravnu demokraciju, odnosno FDDV po njemačkom akronimu, potvrdio je Bachmann tijekom sastanka u Dresdenu.

Bachmann, koji je u svibnju osuđen na kaznu od gotovo 10.000 eura za poticanje rasne mržnje, odnosno zato što je na društvenim mrežama izbjeglice nazivao “stokom” i “smećem”, kazao je kako se ne namjerava kandidirati za rukovodstvo stranke.

Podrška AfD-u na izborima

On je istaknuo kako nova stranka neće nastojati zasjeniti njemačku nacionalno-konzervativnu i euroskeptičnu političku stranku Alternativa za Njemačku, koja, prema posljednjim istraživanjima, uživa podršku više od 10 posto nacije.

“Podržat ćemo AfD na idućim parlamentarnim izborima 2017. godine. Imat ćemo kandidate samo u ograničenom broju izbornih jedinica”, kazao je Bachman, prenosi Anadolija njemačke medije.

Kako je kazao, odnosi između dva krajnje desničarska pokreta su uglavnom dobri te da “isključivo zajedno mogu služiti svome zajedničkom cilju.”

PEGIDA i AfD se oštro protive liberalnoj migracijskoj politici kancelarke Angele Merkel, zahvaljujući kojoj je prošle godine u Njemačku stiglo više od milijun tražitelja azila.

Izvor: Agencije