London bez odluke o postupku izlaska iz EU

Velika Britanija još nije odlučila kada će aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma i zvanično započeti postupak napuštanja Evropske unije, rekao je novoimenovani ministar finansija Velike Britanije Philip Hammond.

Istakao je i da zemlji ne treba hitno donošenje budžeta. Umjesto toga, pratit će ekonomsku situaciju tokom ljeta prije postavljanja ciljeva potrošnje najesen.

“Premijerki je jasno da ćemo, kao što je i uobičajeno, najesen pripremiti izjavu. Tokom ljeta ćemo pažljivo sagledati situaciju. Sastat ću se s guvernerom Banke Engleske. Sagledat ćemo gdje smo”, kazao je Hammond.

U međuvremenu, u blizini zgrade Britanskog parlamenta okupile su se osobe sa invaliditetom, kako bi protestirale protiv mjera štednje u koje spada i ona o smanjenju socijalne pomoći.

Ovakve mjere dio su politike Konzervativne stranke iz koje dolazi i novoimenovana britanska premijerka Theresa May.

Upitno iskustvo

Ono na šta upozoravaju neki Britanci je da nova premijerka nema radno iskustvo u privrednom sektoru i da će se zbog toga privreda Velike Britanije nakon Brexita teško oporaviti.

Mišljenja Britanaca o novoj premijerki su podijeljena.

“Veoma sam zadovoljan što je Theresa May nova premijerka. Mislim da ima iskustva. Mi ćemo osigurati jasno vodstvo koje nam je potrebno”, kazao je parlamentarni zastupnik Steve Double.

Profesor Chris Imafindon smatra da je May veoma dobra u pregovaranju.

“Začuđujuća je brzina kojom je izabrana, ali lično ne čudi, jer je vrlo iskusna. Najduže je bila u službi unutrašnjih poslova… morala je ići u Evropu pregovarati o imigraciji. Morala je otići u rat na pregovore i borbu protiv terorizma. Dakle, ona je veoma dobra u pregovaranju. Ono što ona mora učiniti jeste konsolidacija… Također,  mora sve te vještine pregovaranja primijeniti na ekonomiju zemlje”, ističe profesor Imafindon.

Nova ministarstva

Reporter Al Jazeere Laurence Lee javlja iz Londona da oni koji pokušavaju vidjeti neko dobro u svemu kažu kako nova premijerka pokušava uspostaviti kontrolu i u javnosti se prikazati kao nova Margaret Thatcher i pomalo kao Angela Merkel – kao snažna žena za kormilom.

“Njen stav je da Britanija treba napustiti Evropsku uniju, jer tako nalažu rezultati referenduma. Premda je sama zagovarala ostanak u Uniji, najvažnije poslove u vladi povjerila je dugogodišnjim protivnicima te ideje”, izvještava Lee.

Dodaje da su uspostavljena dva nova ministarstva. David Davis bio je ministar za Evropu u vladi Johna Majora 1997. godine. On je euroskeptik već godinama, bio je to čak i u doba kad taj stav nije bio posebno popularan. Davis je sada ministar za napuštanje Unije.

Drugi čovjek je Liam Fox iz Ministarstva odbrane, koji je sada ministar za vanjsku trgovinu. Ta dva ministarstva su sada možda i najvažnija ministarstva u Vladi, a njih vode ljudi koji se već dugo zalažu za napuštanje Unije.

Izvor: Al Jazeera