Grčka: Česti sukobi migranata i mještana

Rastu napetosti na grčkim otocima, gdje se, u takozvanim hot spot centrima, i dalje nalazi više od 8.400 izbjeglica i migranata.

Na otoku Leros izbjeglice su organizirale proteste, koji su postali nasilni, a takva je bila i reakcija pojedinih mještana. Zbog prijetnji koje su dobili i, kako kažu, izostanka reakcije policije, volonteri pojedinih nevladinih organizacija morali su napustiti otok.

Snimci sukoba izbjeglica i mještana zabilježeni su na otoku Leros tokom vikenda. Bio je to drugi incident u samo 48 sati. Izbjeglice i migranti organizirali su prvo proteste u kampu zbog teških uslova i spore procedure za dobivanje azila.

U početku mirni protest se pretvorio u nerede i sukob s policijom. Dva dana kasnije više od 100 izbjeglica, mahom Jezida, odlučilo je napustiti “hot spot” centar. Otišli su do lokalne luke, ali im je grupa mještana prišla sa zahtjevom da se vrate.

“Iznenada sam vidjela gužvu, ljude kako trče. Nekoliko mještana, ne tako velika grupa, isprovocirala ih je i onda su se sukobili”, kaže volonterka nevladine organizacije ECHO100 PLUS Catharina Kahane.

Policija nije reagirala

Ona je rekla kako razumije frustraciju mještana i dodaje kako su s policijom sve do sada imali odličnu saradnju. Međutim, tog dana policija nije reagirala, pa su bili primorani napustiti otok.

“Kada je nas četiri-pet volontera krenulo natrag u kamp, kako bismo podijelili večeru, sačekala nas je grupa od 25 do 30 muškaraca s palicama. Vikali su nam da zaustavimo automobil i pokušavali su nas otjerati odatle. Vikali su nam kako moramo napustiti otok, jer ćemo u suprotnom biti u problemu. Policija nije bila na našoj strani. Niko od njih se nije ni pomakao kako bi ih odvojio od nas. Bilo je prilično zastrašujuće”, dodaje Kahane.

U grčkoj Vladi za Al Jazeeru kažu kako je situacija na Lerosu sada mirna i pod kontrolom. Pokušavaju izolirati pojedince odgovorne za nerede u kampu i da boravak tamo učine podnošljivijim tako što će ga, kažu, učiniti više homogenim, odnosno tako što će razdvojiti brojne etničke grupe među kojima dolazi do razmirica i sukoba. Za prijetnje upućene volonterima ne znaju.

U Grčkoj trenutno ima 57.000 izbjeglica, više od 8.400 njih je na otocima. Nakon što se prijave za dobijanje azila, prebacuju se na kopno. U Vladi kažu da je taj proces znatno ubrzan, a situacija na terenu da to očigledno nije dovoljno.

Izvor: Al Jazeera