Nakon Brexita povećan broj zločina iz mržnje

Građani uglavnom izvještavaju o verbalnom zlostavljanju, navodi policija (Al Jazeera)

Broj zločina iz mržnje o kojima je izvijestila britanska policija, uključujući i neke napade, povećao se za više od 500 posto u tjednu nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Europske unije.

“U samo tjedan dana nakon glasanja prijavljen je 331 zločin iz mržnje. Građani su to učinili preko internet portala portala, što je jedan od nekoliko načina na koji se to može učiniti. Tjedni prosjek takvih prijava bio je 63”, rekla je Sara Thornton, predsjednica nacionalnog vijeća šefova policije.

Povećanje potvrđuje povremena svjedočanstva zlostavljanja muslimana i istočnih Europljana nakon referenduma na kojem je zabrinutost imigracijom potaknula mnoge da glasaju za izlazak iz EU.

“Građani izvješćuju o verbalnom zlostavljanju, negativnim komentarima na društvenim mrežama uključujući ksenofobne izraze, protuimigrantske letke i, u veoma ograničenom broju, fizičke napade”, rekla je Thornton.

Policija pozvana na dodatni oprez

Ujedinjeni narodi su ranije upozorili Britaniju da poduzme određene akcije zbog intenziviranja govora mržnje nakon britanskog referenduma.

Navedeno je kako su posebno na udaru pripadnici poljske zajednice, pa je premijer David Cameron poručio da ksenofobni napadi moraju odmah prestati.

“Samo nekoliko dana nakon Brexita, gradonačelnik Londona [Sadiq Khan], i sam pripadnik etničke manjine, pozvao je policiju na dodatni oprez. Sve je jasnije da je rezultat referenduma potaknuo krajnju desnicu na otvorenu akciju“, javio je Al Jazeerin reporter Laurence Lee.

Prije i nakon referenduma, javio je Lee, mediji koji su podržavali napuštanje Unije nisu gubili vrijeme da podsjete glasače da su najveći problem imigranti koji im uzimaju poslove.

Kritičari optužuju neke sudionike kampanje za izlazak da su poticali ksenofobiju i rasizam kao dio poruke da će izlazak iz EU-a omogućiti Britaniji da zaustavi nekontroliranu imigraciju koju mnogi Britanci krive za ugrožavanje radnih mjesta i socijalne skrbi.

Izvor: Al Jazeera i agencije