Iračani zauzeli uporište ISIL-a kod Falluje

Međunarodna koalicija uništila je više od 60 vozila koja navodno pripadaju trupama ISIL-a (Reuters)

Snage iračke vojske i plemenski borci vratili su kontrolu nad posljednjim uporištem ISIL-a južno od Falluje, najvećeg grada u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, kazao je visoki zvaničnik iračke vojske.

„Oblast Al-Hasai, udaljena pet kilometara od Falluje, jedno je od najvažnijih uporišta militanata ISIL-a izvan centra grada. Do oslobađanja oblasti je došlo nakon što smo ubili određeni broj pripadnika ISIL-a i nanijeli im velike gubitke. Istina, ima i mnogo povrijeđenih pripadnika igračkih snaga“, rekao jer general-major Ismail al-Mahlawi, komandant iračke vojske u Anbaru.

Podrška međunarodne koalicije

Al-Mawlavi tvrdi da je međunarodna koalicija uništila više od 60 vozila koja navodno pripadaju trupama ISIL-a, koje su pokušale pobjeći prema istočnom gradu Ramadiju, prijestolnici pokrajine Anbar.

Ranije ove sedmice, šef federalne policije Raed Shaker Jawdat rekao je da su iračke snage uz pomoć saveznika milicije Hashd al-Shaabi oslobodili Falluju od ISIL-ovih pripadnika.

U aprilu je iračka vojska uz podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama pokrenula ofanzivu da vrati kontrolu nad Fallujom, koju je ISIL zauzeo početkom 2014. godine.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Iraku je raseljeno više od 3,4 miliona ljudi, od čega su polovina djeca. Više od 10 miliona ljudi treba humanitarnu pomoć.

Izvor: Agencije