Britanci bi iz EU-a, ali ne žure s odlaskom

Nakon britanskog referendumana kojemu je izglasano napuštanje Evropske unije, Evropski parlament i njegov predsjednik Martin Schulz žele da procedura počne što prije.

No, London najprije mora službeno podnijeti zahtjev za izlazak iz EU-a i obavijestiti Brisel o ishodu referenduma.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je kako je za njegovu zemlju ključno da i dalje ima pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Kazao je kako pregovori o razdruživanju neće početi dok se ne aktivira član 50. Lisabonskog ugovora i da će to biti odluka sljedećeg premijera.

“Ne postoji imperativ za nas da dostavimo službeni zahtjev za izlazak iz EU-a. Referendum je interna stvar. Britanska Vlada, kao član Unije, ima pravo podnijeti zahtjev, ali je odluka o tome kada će to učiniti isključivo na Velikoj Britaniji. Također, vjerujem da je neophodno da zaštitimo naš pristup jedinstvenom europskom tržištu. Ukoliko bismo izgubili pristup, posljedice bi mogle biti katastrofalne”, dodao je.

Škoti najavljuju veto

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon najavila je kako bi taj dio države mogao staviti veto na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

To bi se, prema njenoj tvrdnji, moglo dogoditi kroz škotski Parlament.

“Naravno da ću tražiti od škotskih zastupnika da odbiju dati zakonodavnu suglasnost na izlazak iz EU-a. Logički posmatrajući, teško mi je vjerovati da bi izlazak iz Unije operativno mogao biti proveden bez neke posebne parlamentarne odluke”, kazala je.

“Uvjerena sam kako će britanska Vlada imati oprečan pogled na pitanje izlaska od našeg. Ako škotski Parlament bude donosio odluku na temelju onoga što je dobro za Škotsku, naravno kako mora postojati mogućnost da se kaže: ‘Ne želimo glasati za nešto što nije u interesu Škotske.'”

Na referendumu u četvrtak, na kojem je Velika Britanija sa 52 naprema 48 posto odlučila napustiti EU, za ostanak je glasalo 62, a za izlazak 38 posto Škota.

Dan nakon objave službenog rezultata, škotska premijerka potvrdila je kako je u planu novi referendum o škotskoj nezavisnosti.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. godine sa 55,3 posto glasova odlučili ostati dio Velike Britanije.

Milionska peticija

Više od 2,5 miliona ljudi potpisalo je peticiju za novi referendum, nakon što su Britanci u četvrtak izglasali izlazak iz EU-a, prenose britanski mediji.

Ovo je najveći broj potpisa koje je prikupila bilo koja referendumska inicijativa, rekla je glasnogovornica Parlamenta.

Većina birača u Londonu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj bila je za ostanak u europskom bloku.

Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000.

No, to ne obavezuje Parlament na raspisivanje referenduma, niti na neku drugu odluku i ni u kojem slučaju to ne može dovesti u pitanje rezultat referenduma.

Izvor: Agencije