Napad fosfornim bombama: Ubijen trogodišnjak u Haritanu

Trogodišnji dječak i 40-godišnji muškarac su ubijeni u napadima fosfornim bombama u Haritanu, sjeverno od Halepa, objavili su sirijski aktivisti.

Na videosnimku koji je objavila Sirijska civilna zaštita vide se njihovi volonteri kako gase vatre u brojnim domovima u Haritanu nakon napada.

Nemoguće je nezavisno potvrditi korištenje fosfornih bombi u Siriji, ali ovog mjeseca, sve je više izvještaja o njihovom korištenju u sjevernim područjima provincije Halep.

Mnogi aktivisti optužili su rusko zrakoplovstvo za napade fosfornim i kasetnim bombama.

Prema izvještaju Human Rights Watcha, korištenje kasetnih bombi je zabranjeno međunarodnom konvencijom, koju nisu potpisale ni Rusija, ni Sirija.

Turske kritike Rusiji

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Turske žestoko kritiziralo ruske napade u Siriji, saopćivši kako je neprihvatljivo da stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koristi sve vrste oružja i municije protiv civila, jednako kao što to radi režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Turski mediji su prenijeli saopćenje Ministarstva, kao i snimke koji pokazuju ruske vojne avione kako koriste rasprskavajuću municiju i fosforne bombe u području Halepa.

U saopćenju se navodi kako su ove akcije u proteklim danima “ekstremno zabrinjavajuće”.

Ruska državna TV stanica u utorak je objavila snimke na kojima se prikazuju ruski borbeni avioni kako vrše zračne udare u Siriji koristeći navedenu municiju, objavio je Obavještajni tim iz zone sukoba, obavještajna jedinica s otvorenim izvorima.

Septembra 2015. godine ruska vojska je počela kampanju, koja je privukla brojne kritike, a koja sadržava zračne udare na zahtjev Assadovog režima.

Izvor: Al Jazeera i agencije