Izbjeglice iz Falluje umiru u pritvoru

Iračka vojska tvrdi da su izbjeglice predmet istrage i da će biti puštene nakon što se utvrdi njihov identitet (Al Jazeera)

Skupština iračke pokrajine Anbar saopštila je da je 15.000 izbjeglica iz grada Falluje i okolnih područja pritvoreno u postrojenjima za skladištenje hemikalija u blizini tog grada.

U posljednjih sedam dana umrlo je 20 uglavnom starijih osoba. S druge strane, iračka vojska tvrdi da su te izbjeglice predmet istrage i da će biti pušteni nakon što se utvrdi njihov identitet, te da nisu povezane s grupom ISIL koja je kontrolirala Falluju i okolinu dvije godine.

Pokrajinske vlasti tvrde da njihovo oslobađanje kasni zbog manjka kadrova u iračkoj vojsci.

Iračke vlasti najavile su da će naredne sedmice na slobodu pustiti stotine zarobljenih civila koje su slobode lišili pripadnici združenih iračkih snaga tokom operacije oslobađanja Falluje, a pod sumnjom da su bili povezani sa grupom ISIL, javlja Anadolija.

“Naredne sedmice ćemo osloboditi stotine civila koji su zarobljeni bez krivice tokom rata u Falluji. Oslobođeni će biti uključeni u proces obnove Falluje nakon što se u tom gradu u potpunosti uspostavi mir i sigurnost”, izjavio je predsjednik Komisije za obnovu pokrajine Anbar Abdullatif al-Hamim.

Problemi prilikom oslobađanja Falluje

Združene iračke snage, sastavljene od šiitskih milicija i sunitskih plemenskih snaga, 23. maja pokrenule su operaciju oslobađanja Falluje, a prošle sedmice su ušli u centar grada i trenutno su u toku sukobi na njegovim periferijama.

Najveći problem prilikom oslobađanja Falluje, koju su protekle dvije godine kontrolirali pripadnici grupe ISIL, bili su civili koji zbog zatvorenih koridora nisu uspjeli izbjeći iz grada.

Iračke snage su prilikom ulaska u grad zarobile nekoliko stotina civila zbog saznanja da su brojni pripadnici ISIL-a pokušali da se sakriju među njih.

“Jučer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda od iračke vlade zatražilo garancije da neće biti kršenja ljudska prava civila, a posebno onih koji su zarobljeni proteklih dana”, kazao je Hamim.

Izvor: Agencije