Steinmeier osudio odnos NATO-a prema Rusiji

NATO ocjenjuje da Rusija vojnim putem želi osigurati sferu utjecaja (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kritizirao je politiku NATO-a prema Rusiji koju ocjenjuje ratnohuškačkom, u razgovoru za nedjeljni broj njemačkog dnevnika Bilda.

“Danas ne smijemo pogoršavati situaciju ratnim pokličima i zveckanjem oružja”, rekao je Steinmeier, socijaldemokratski ministar (SPD), poznat po umjerenim komentarima o Rusiji, posebno kritizirajući raspoređivanje NATO-ovih snaga blizu ruske granice.

“Onaj ko misli da sigurnost u savezu jača zahvaljujući simboličnim tenkovskim paradama blizu njegove istočne granice, vara se”, upozorio je Steinmeier pošto je NATO u ponedjeljak najavio da će u baltičkim zemljama i u Poljskoj razmjestiti četiri jedinice zbog “agresivnog ponašanja Rusije”, piše list koristeći se izrazom koji je upotrijebio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

‘Agresivne ruske vojne vježbe’

NATO ocjenjuje da Rusija vojnim putem želi osigurati sferu utjecaja.

“Moskva je, kršeći međunarodno pravo, anektirala Krim i podržava separatiste na istoku Ukrajine. Također primjećujemo sveobuhvatnu militarizaciju na granicama NATO-a – na Arktiku, Baltiku, u Crnom moru pa sve do Mediterana”, istaknuo je u četvrtak Jens Stoltenberg u razgovoru za isti list.

“Imamo informacije o velikim agresivnim i nenajavljenim ruskim vojnim vježbama i na to moramo reagirati”, dodao je.

Bivše zemlje sovjetskog bloka koje su nakon završetka hladnog rata postale članice NATO-a, zabrinute zbog ukrajinske krize i sve većeg vojnog potencijala Rusije na svojoj granici, traže da savez pojača svoje vojno prisustvo na njihovoj teritoriji kako bi odvratili Moskvu od svake želje za napadom.

Ministri odbrane koji se u utorak i u srijedu sastaju u Briselu dali su odobrenje za slanje četiri jedinice od po 800 do 1.000 ljudi u Estoniju, Latviju, Litvaniju i Poljsku, na bazi rotacije, tri sedmice prije susreta NATO-a u Varšavi 8. i 9. jula na kojem se treba potvrditi zaoštravanje stavova saveza prema Rusiji, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada