Pronađeni ISIL-ovi tuneli ispod Falluje

Iračke snage koje napreduju prema Falluji otkrile su mrežu tunela oružane grupe Islamska država Ira i Levant u blizini južnih predgrađa grada.

Komandant vojnih snaga na terenu tvrdi da je pobjeda na vidiku, ali situacija za gotovo 90.000 civila i dalje je teška.

Ispod grada Falluje se nalazi zamršena mreža tunela. Iračka vojska kaže da su je izgradili borci ISIL-a.

“Ove tunele borci grupe ISIL koriste za skrivanje od zračnih napada i pokretanje napada na iračke snage”, kazao je jedan od iračkih vojnika.

Radi se poznatoj strategiji grupe ISIL. To je objašnjenje zbog čega su u stanju preživjeti unatoč kampanji snažnih zračnih napada na grad.

Iračke i kurdske Pešmerge su zauzele slične tunele i u drugim gradovima. Pronađeni tuneli vode ispod južnih predgrađa Falluje, a sada su pod kontrolom iračke vojske.

Napredak saveznika

Vojska uz podršku šiitskih milicija i iranskih vojnih savjetnika napreduje u tom području. Zračna podrška koalicije predvođena Sjedinjenim Američkim Državama od velike je pomoći.

Operacija je počela prošlog mjeseca, ali napredak je spor zbog otpora boraca ISIL-a, samoubilačkih napada i snajperske vatre. Ali zapovjednik operacije Abdelwahab al-Saadi kaže kako je uvjeren da će Falluja uskoro pasti.

“Trenutno smo tri kilometra od samog centra grada i uskoro ćemo ući u centar”, kazao je on.

Falluja je pod opsadom mjesecima. Prošle sedmice Ujedinjeni narodi su revidirali broj civila koji su se našli između dvije vatre.

UN tvrdi da je u gradu blokirano do 90.000 stanovnika, u odnosu na prethodnu procjenu od 50.000.

Mnogi, kako se navodi, nemaju medicinsku pomoć i pate od pothranjenosti.

ISIL gubi teritorije, ali postoji zabrinutost da će se sakriti dublje pod zemlju. Sve dok ideologija i okolnosti omogućavaju regrutiranje novih pripadnika, grupa ISIL je neporažena, a njen potpuni slom se ne nazire.

Izvor: Al Jazeera