Jemen: Pobunjenici postavili 100.000 mina

Organizacija Human Rights Watch optužila je snage pobunjenih Husa da su nakon povlačenja iz Taiza koristili zabranjeno oružje. Kako navode, pobunjenici su postavili približno 100 hiljada mina.

Fathiya Saleh je sakupljala drva za potpalu kada je nagazla na minu. Jemenska vlada je potpisala međunarodni sporazum o zabrani nagaznih mina. Human Rights Watch navodi da su zabranjene pješadijske mine postavili borci plemena Husi prilikom povlačenja s položaja oko Taiza i ostalih dijelova Jemena.

„Ne mogu se kretati normalno. Ne mogu stajati i kuhati svojoj djeci. Ne mogu ni u toalet otići bez tuđe pomoći”, rekla je Fathiya Saleh, žrtva nagazne mine.

Njen rođak je također nagazio na minu u pokušaju da joj pomogne.

Stanovnici Taiza su već godinu dana u okruženju snaga pobunjenih Husa. Brojni civili su poginuli u zračnim napadima koje protiv pretežno šiitskih pobunjenika izvodi koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Iako organizacija Ljekari bez granica tvrdi da je broj žrtava u zračnim napadima znatno smanjen od sredine marta, broj žrtava mina i neeksplodiranih bombi se povećao.

„Svaki dan primimo od 12 do 18 pacijenata, većinom s povredama donjih ekstremiteta”, kazao je doktor Abdelbaset Abdel-Wahab, bolnica al-Thawra.

Dvojaka opasnost

Već prestrašene od zračnih udara, stanovnike Jemena sada brinu nagazne mine koje se nalaze u blizini njihovih naselja.

„Oko Taiza su postavili gotovo 100 hiljada mina. Naprave su ruske, mađarske, iračke, iranske i jemenske proizvodnje”, kazao je Taher al-Mekhlafi, guverner Taiza.

Ujedinjeni narodi navode da je od početka intervencije koju predvodi Saudijska Arabija u Jemenu ubijeno više od 3 hiljade civila. Čak 60 posto ih je poginulo u zračnim napadima. Od mina su poginuli deseci ljudi, a mnogo više ih je osakaćeno.

Opasnost od mina mogla bi potrajati decenijama.

Izvor: Al Jazeera