Aplikacija za liječenje u teškim uvjetima

Otkad je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, Egipat i Izrael blokirali su taj teritorij, strogo kontrolirajući ljude i robu koje mogu ući u Gazu.

Restrikcije na kretanje ljudi odnose se i na medicinsko osoblje. Međutim, liječnici u Gazi pomoć stručnjaka dobivaju putem aplikacije koja se zove Proximie.

Mladić se sprema za operaciju šake u bolnici Beit Lehia na sjeveru Pojasa Gaze. Lokalni kirurg, Hafez Abu Khousa, objašnjava da je pred njima prilično složen operativni zahvat.

Operacija na daljinu

“Problem je deformacija u dijelu između palca i kažiprsta. Pacijent ih ne može koristiti normalno. Kut između prstiju je samo 20 stupnjeva, a trebao bi biti 90”, objašnjava kirurg.

Operaciju zbog složenosti neće voditi doktor Khousa. Glavni kirurg bit će liječnik iz Bejruta. On će tamo biti i tijekom operacije, a vodit će je pomoću aplikacije Proximie.

“U bolnici u Gazi bit će postavljen iPad ispred pacijenta, tako da kamerom snima ruku koja se operira. Slike će se pojavljivati na mom iPadu ovdje, na kojem ću ja ucrtati gdje i kako da se naprave rezovi”, objašnjava kirurg Ghassan Abu Sitta.

Liječniku Abu Sitti pridružit će se kreatori ove aplikacije. Kažu da se ideja o njezinom nastanku pojavila kad su liječnici iz Iraka, Jemena i Sirije pozvani na edukaciju, ali zbog rata u regiji nisu bili u mogućnosti odazvati se.

Aplikacija namijenjena svim državama

“Ova aplikacija namijenjena je svim državama na svijetu, ne samo onima koje nemaju pristup adekvatnoj medicinskoj pomoći. Aplikacija je namijenjena studentima medicine, kirurzima – dakle svima”, kaže Nadine Hachach-Haram, sukreatorica aplikacije Proximie.

Prema podacima osnivača, Proximie je već korišten u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Osnivači se sada nadaju da će tehnologija pomoći liječnicima na Bliskom istoku, koji zbog ratova u toj regiji rade u posebno teškim uvjetima.

Izvor: Al Jazeera i agencije