Trump: Imigranti bolje tretirani od veterana

Barack Obama je rekao da su svjetski lideri s pravom uznemireni zbog kandidature Trumpa (Reuters)

Američki predsjednički kandidat iz reda Republikanaca Donald Trump izjavio je danas kako se o ilegalnim migrantima u Sjedinjenim Američkim Državama više brine nego o vojnim veteranima koji su služili u vojsci.

On je na predizbornom okupljanju u Washingtonu rekao da će, ukoliko dobije mjesto američkog predsjednika, “razbiti” terorističku organizaciju ISIL tako što će formirati veću i bolju vojnu snagu.

Trump je još jednom ponovio da će se potruditi da, ukoliko bude čelnik SAD-a, izgraditi zid na granici sa Meksikom te tako “spriječiti ilegalne ulaske na američko tlo”.

Kada je upitao okupljene: “Ko će platiti izgradnju zida?”, njegove pristalice povikale su: “Meksiko!”.

“Nema sumnje da hoće”, poručio je Trump.

Jedini preostali republikanac

Trump, jedini preostali pretendent u trci za nominaciju poslije odustajanja ostalih pretendenata, zvanično će biti imenovan kandidatom republikanaca na ključnoj stranačkoj konvenciji u Clevelandu u julu.

Američki predsjednik Barack Obama je prošle sedmice izjavio da su svjetski lideri s pravom “uznemireni” zbog kandidata republikanaca za predsjednika Donalda Trumpa.

“Oni su uznemireni i iz dobrih razloga. Zato što je u mnoštvu prijedloga koje je iznio pokazao ili nepoznavanje svjetske politike ili osion stav ili interesiranje za tweetove i naslove”, naveo je Obama.

Izvor: Agencije