Lideri G7 zabrinuti zbog privreda u usponu

Lideri Grupe 7 (G7) izrazili su danas zabrinutost zbog stanja privreda u usponu, budući kako je njihov domaćin, japanski premijer Shinzo Abe uporedio prilike u tim zemljama sa globalnom finansijskom krizom, prenosi agencija Reuters.

„Lideri G7 izrazili su stav kako su ekonomije u usponu u teškoj situaciji, iako ima mišljenja da njihove trenutne ekonomske prilike ne predstavlja krizu“, rekao je novinarima zamjenik šefa vladinog Kabineta, Hiroshige Seko, poslije prvog dana dvodnevnog samita G7 u mjestu Ise-Shima, u centralnom Japanu.

Prema njegovim riječima, Abe je poručio liderima G7 kako dijele zajednički stav u pogledu rizika po globalnu ekonomiju.

Abe je predočio na samitu dokumenta sa podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja pokazuju kako su cijene robe u svijetu pale približno 55 posto od juna 2014. do januara 2016. godine, u istom rasponu kao i u periodu od jula 2008. do februara 2009. godine poslije bankrota kompanije Lehman Brothers, rekao je Seko.

Merkel: Rizici opstaju

Rizici po globalnu ekonomiju opstaju uprkos signalima stabilnog rasta, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući kako niske cijene sirovina predstavljaju problem za mnoge države.

„Svjetska ekonomija pokazuje znake stabilnog rasta, ali postoje rizici“, rekla je Merkel na samitu u Japanu.

Osvrnuvši se na sankcije Europske unije protiv Rusije zbog ukrajinske krize, Merkel je kazala kako je još uvijek prerano za razgovore o ukidanju kaznenih mjera, navodi agencija Reuters.

Lideri sedam vodećih industrijaliziranih država (G7) okupili su se u japanskoj Ise-Shimi na dvodnevnom samitu, gdje se očekuje da će u fokusu biti globalna ekonomija i međunarodna sigurnost.

Među ostalim temama nalaze se terorizam, cybersigurnost i pomorska sigurnost, uključujući kinesku aktivnost u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje se Peking spori oko teritorija s Japanom i nekoliko drugih država.

Donald Tusk, predsjedavajući Evropske unije, u četvrtak je kazao kako će tražiti od G7 podršku za veću globalnu pomoć izbjeglicama.

“Ukoliko G7 ne preuzme vodeću ulogu u ovoj krizi, neće niko”, dodao je.

Kretanje ljudi iz Sirije i drugih dijelova svijeta ka Evropi suočio je ovaj kontinent s najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Monetarna i fiskalna politika

Lideri će, kada¸je riječ o pomorskoj sigurnosti, izdati saopćenja na kraju samita u petak, uključujući saopćenje u kojem se poziva na vladavinu prava i protivljenje provokativnim činovima koji pokušavaju silom promijeniti status quo, javljaju japanski mediji.

Premda će teško doći do potpunog dogovora o makroekonomskoj politici, lideri G7 trebali bi promovirati monetarne, fiskalne i strukturalne politike, koje bi pomogle rast, u kominikeu na kraju samita.

Lideri G7 također trebaju ponoviti posvećenost stabilnosti stranom tržištu razmjene.

Ovu grupu čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Al Jazeera i agencije