Merkel: Mi razgovaramo o katastrofi

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u Istanbulu da sistem isporuke humanitarne pomoći ne funkcionira i pozvala da se osigura da pomoć stigne brzo i efikasno do onih kojima je ona potrebna u vremenu krize, te naglasila da je potreban novi konsenzus u vezi humanitarnih načela.

Razgovor s Erdoganom

Merkel je kazala da je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu tokom razgovora izrazila zabrinutost zbog nedavne odluke turskog parlamenta da nekim poslanicima oduzme imunitet.

“Stavila sam jasno do znanja u razgovoru da također mislim da nam je potreban nezavisni pravosudni sistem, potrebni su nam nezavisni mediji i potreban nam je jak parlament. I naravno, odluka da se oduzme imunitet svakom četvrtom poslaniku u turskom parlamentu je nešto što izaziva duboku zabrinutost. To sam jasno stavila do znanja turskom predsjedniku”, rekla je Merkel nakon sastanka s Erdoganom u Istanbulu.

Reuters navodi da kritičari smatraju da je oduzimanje imuniteta korak čiji je vjerovatni cilj sklanjanje u stranu prokurdskih političara.

Merkel je također rekla da Turska mora da ispuni sve uvjete koje joj je Brisel postavio prije nego što njeni građani dobiju mogućnost da bez viza putuju u EU.

“Danas još nemamo sistem humanitarne pomoći koji funkcionira”, kazala je ona na samitu Ujedinjenih naroda posvećenom humanitarnoj pomoći, koji se održava u Istanbulu.

“Vrlo često se preuzimaju obveze no novac ne stiže do onih kojima je najpotrebniji”, dodala je Merkel.

Njemačka kancelarka također je osudila kršenja ratnih zakona koje se događa u zonama sukoba, prenosi Hina.

“Trebamo novi globalni konsenzus u vezi humanitarnih načela. Zapravo, mi razgovaramo o katastrofi. I o tome trebamo razgovarati kao i o međunarodnom humanitarnom pravu. Vidimo da se u Siriji sistematski bombardiraju bolnice i da ljudi gube živote. To su jasna kršenja humanitarnih principa. Moramo osigurati da pomoć dođe do onih koji su u najvećoj potrebi i da se  humanitarni posao može odraditi na terenu”, kazala je Merkel.

Pronalazak metoda

Dvodnevni UN-ov humanitarni samit počeo je u ponedjeljak u Istanbulu s ciljem pronalaska učinkovitih metoda rješavanja humanitarnim kriza u svijetu, suočenim s najvećim priljevom izbjeglica od Drugog svjetskog rata.

Prvi svjetski humanitarni samit u historiji održava se u ponedjeljak i utorak u Turskoj, zemlji koja je zbog rata u Siriji u zadnje vrijeme prihvatila milione izbjeglica.

Sazvan je na inicijativu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, a okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a, te sedamdeset predsjednika država i vlada.

Iz grupe najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) samitu se odazvala samo njemačka kancelarka Angela Merkel, kako prenosi Hina.

UN-ove agencije i njihovi partneri ove godine trebaju barem 20 milijardi dolara, no samo je dio tog novca do sada prikupljen.

Izvor: Al Jazeera i agencije