Rusija: Kamp a ne baza u Palmiri

Sirijske trupe uz podršku ruskih zračnih snaga su u martu preuzele Palmiru od snaga ISIL-a (AP)

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je “lažnim” tvrdnje da Rusija uspostavlja vojnu bazu u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Glasnogovornik tog ministarstva generalmajor Igora Konašenkov tvrdi da se u Palmiri nalazi “samo privremeni kamp za vojne inžinjere, koji tamo učestvuju u čišćenju od mina u gradu”, prenosi ruska agencija TAS S. 

AP je ranije prenio objavu Inicijative za kulturno naslijeđe američke Škole orijentalnih istraživanja koja tvrdi da ruska vojska gradi vojne baze u gradu u centralnoj Siriji i arheološkom lokalitetu Palmiri, u zoni koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Satelitske snimke gradilišta

Ta američka institucija objavila je satelitske snimke na kojima se vide gradilišta u sjevernom dijelu drevnog grada koji su srušili borci Islamske države Irak i Levant, prenosi AP.

Sirijske trupe uz podršku ruskih zračnih snaga su u martu preuzele Palmiru od snaga ISIL-a.

Šef odjeljenja za zaštitu antikviteta i muzeja Maamoun Abdulkarim potvrdio je u izjavi za AP da Rusi grade male barake u kojima se nalaze kancelarija i klinike i dodao da od njegove organizacija niko nije tražio dozvolu za zidanje tih objekata.

Izvor: Agencije