Novi sukob u blizini regije Nagorno-Karabah

Što duže bude trajao konflikt, dolazi do sve većeg većeg rizika od nove eskalacije, upozorava OSCE (Reuters)

Azerbejdžanski ministar odbrane je kazao da je jedan vojnik te zemlje ubijen u blizini konfliktne regije Nagorno-Karabah, što je kršenja prekida vatre nakon što su predsjednici Azerbejdžana i Armenije u ponedjeljak dogovorili da je nužno postići primirje.

Azerbejdžanske vojne snage su odgovorile na armenski napad, što je prouzrokovalo žrtve na drugoj strani, javlja agencija Anadolija.

Anadolija navodi da je azerbejdžanski ministar odbrane kazao da se ubijeni vojnik zvao Natig Tahirli.

Predsjednici Armenije i Azerbejdžana, Serž Sargasjan i Ilham Alijev, složili su se na sastanku u Beču o potrebi za punim prekidom vatre u području Nagorno-Karabaha, koje se bori za odcjepljenje.

Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, Sjedinjenih Američkih Država John Kerry, kao i državni sekretar za evropske poslove Francuske Harlem Desir, predstavnik Minsk grupe OSCE-a.

Na sastanku je ponovljeno opredjeljenje da konflikt ne može biti riješen vojnim putem, navodi se u saopćenju OSCE-a, dodajući da Minsk grupa insistira na značaju poštovanja sporazuma o primirju.

Predsjednici Armenije i Azerbejdžana izrazili su privrženost primirju i miroljubivom rješenju konflikta, prenosi Tanjug.

Da bi se smanjio rizik za dalje nasilje oni su dogovorili završetak, u što kraćem roku, mehanizma OSCE-a za istragu.

Predsjednici dvije države, kako je saopćeno poslije sastanka, dogovorili su i proširenje postojećeg ureda predstavnika predsjedavajućeg OSCE-a.

Također su dogovorili da nastave razmjenu podataka o nestalim licima pod okriljem Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Predsjednici su prihvatili i nastavak pregovora u junu, na mjestu koje će biti naknadno dogovoreno, a sa ciljem da se nastave pregovori o kompromisnom rješenju.

“Žestoke borbe na liniji kontakta prije šest sedmica pokazuju da dugogodišnji status quo nije održiv”, rekao je uoči sastanka šef njemačke diplomatije i predsjedavajući OSCE-a Frank-Walter Steinmeier.

Rizik od rata

On je istakao da što duže bude trajao konflikt dolazi do sve većeg naoružavanja, a tako i do većeg rizika od nove eskalacije, pa i rata između dvije zemlje.

Proteklih godina je konflikt u vezi sa regijom Nagorno-Karabah bio među zamrznutim konfliktima.

Rat tokom 1990-tih je odnio više od 20.000 života, protjerano je milion ljudi i armenske trupe su okupirale teritoriju.

Pregovori u okviru takozvane Minsk grupe su stagnirali i međunarodni pregovarači su morali da gledaju kako je, uz pogoršanje situacije na terenu, došlo do smanjenja spremnosti na kompromis.

Sargasjan i Alijev su se posljednji put sreli augusta 2014. u Sočiju, a Rusija, kao regionalna sila na Kavkazu ponovo je pokrenula inicijativu da za pregovarački sto dovede dva predsjednika, ovaj put u Beč.

“Preko noći neće biti rješenja”, ukazao je i Steinmeier.

Šef ruske diplomatije Lavrov kazao je poslije sastanka da je vidljiva želja dvije strane za kompromisom i istakao da je Rusija spremna da bude posrednik.

Izvor: Agencije