Ubijeno 45 boraca ISIL-a u udarima na Halep

U napadima je uništeno i oružje (AP)

Najmanje 45 pripadnika organizacije Islamska država Irak i Levant izgubilo je živote u topovskim i zračnim napadima na njihove položaje na sjeveru Halepa.

Položaje ISIL-a bombardirali su avioni koalicionih snaga te haubice Oružanih snaga Republike Turske, a kako se saznaje iz vojnih izvora, u regijama Dudiyan, Cakka, Cariz, Baragidah, Kafrah, Kara Kopru i Yahbul ubijeno je najmanje 45 pripadnika te grupe.

U napadima je također uništena znatna količina oružja boraca grupe ISIL, prenosi Anadolija. 

S druge strane, opozicione snage su također nastavile sa napadima na ISIL u ovim regijama te preuzele kontrolu nad Yahmulom i Carizom.

‘Vanredno stanje’

Ranije je američka vojska saopćila da je grupa ISIL proglasila vanredno stanje u Raqqi i da očekuje da bi taj grad u Siriji, koji slovi za prijestolnicu grupe, uskoro mogao da se nađe pod opsadom.

Vojni zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država pažljivo prate društvene mreže i medijske navode na osnovu kojih su došli do takvih zaključaka, prenosi Tanjug.

“Vidjeli smo proglašenje vanredne situacije u Raqqi, šta god to značilo”, rekao je novinarima pukovnik Steve Waren, glasnogovornik koalicije protiv ISIL-a koju predvodi SAD.

“Znamo da se ovaj neprijatelj osjeća ugroženim, kao što i treba”, dodao je on.

Medijski navodi ukazuju da ISIL raspoređuje ljudstvo oko Raqqe i da pokušava napravi zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od zračnih udara i kopnenih napada.

Izvor: Agencije