Izrael ubio 25 palestinske djece u tri mjeseca

Izraelski zakon dozvoljava da se sudi palestinskoj djeci staroj 12 i više godina (EPA)

Dvadeset petero palestinske djece je ubijeno u posljednja tri mjeseca 2015. godine, a broj pritvorenih je najviši u proteklih sedam godina, navodi UNICEF.

“Postoji ozbiljna zabrinutost u vezi sa korištenjem prekomjerne sile, posebno u slučajevima incidenata u kojim su palestinsku djecu iz vatrenog oružja ubile izraelske snage sigurnosti nakon napada hladnim oružjem ili u slučajevima kada su ta djeca bili osumnjičena za napade hladnim oružjem”, navodi agencija UNICEF, a prenosi AFP.

U izvještaju se navodi da je više od 1.300 palestinske djece povrijeđeno tokom vrhunca vala napada na Izraelce, uglavnom na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, dok je troje izraelske djece povrijeđeno na Zapadnoj obali i u Zapadnom Jerusalemu.

UNICEF navodi primjer od 25. oktobra 2015., kada su u Hebronu, na Zapadnoj obali, 17-godišnju djevojku “vojnici IDF-a (izraelskih odbrambenih snaga) zaustavili zbog pretresa, nakon čega je ustrijeljena sa najmanje pet metaka i ubijena”.

“Izraelske vlasti su kazale da je ona pokušala da ubode policajca, međutim, svjedoci su naveli da ona nije predstavljala nikakvu prijetnju u trenutku kada je ustrijeljena, te da je vikala da nema nož”, navodi agencija UN-a.

Djeca žrtve

U poređenju sa visokim brojem žrtava periodu od oktobra do decembra, UNICEF je zabilježio da je četvoro palestinske djece ubijeno, a 165 povrijeđeno i ranjeno u periodu između jula i septembra.

UNICEF je također iskazao zabrinutost zbog velikog broja palestinske djece dobi između 12 i 17 godina koju su zarobili pripadnici izraelske vojske, kazavši da je do kraja decembra bilo zatočeno 422 te djece, prema podacima izraelske zatvorske službe, što je najveći zabilježeni broj od decembra 2009. godine.

Izraelski zakon dozvoljava da se sudi palestinskoj djeci staroj 12 i više godina.

Od izbijanja vala nasilja u oktobru ubijeno je 204 Palestinaca i 28 Izraelaca.

Izraelske vlasti tvrde da je većina palestinskih žrtava ubijena dok su izvodili napade noževima, vatrenim oružjem ili kada su pokušali automobilom pregaziti Izraelce.

Izvor: Agencije